Nagyvilág

Csökkenőben Áder esélyei: a tagállamok közel negyede női főtitkárt szorgalmaz az ENSZ-ben

ENSZ-BT(960x640).jpg (Array)
ENSZ-BT(960x640).jpg (Array)

Az ENSZ-tagállamok közel egynegyede szorgalmazza, hogy a világszervezet következő főtitkára 2016-tól, az ENSZ történetében először nő legyen.

A téma azért került elő ismét, mert indul a kampány, hogy ki váltsa a jövő év végén leköszönő Ban Ki Mun jelenlegi főtitkárt. Az AP amerikai hírügynökség pénteken egy újonnan alakult csoportosulás, a Nőt az ENSZ Élére Baráti Kör kezdeményezését ismertette, amelyből kiderül, hogy a világszervezet hetvenéves működése alatt “még sosem vették igazán fontolóra nő jelölését”.

Most viszont negyvenkét tagország aláírásával jelezte azt, hogy meglátása szerint “eljött az idő, hogy nőé legyen a leghatalmasabb pozíció”. Az alapötlet egy ENSZ-nagykövetnőtől, a kolumbiai María Emma Mejíától származik. “Kolumbia kiáll a női jelöltek mellett” – írta.

A főtitkárválasztás folyamata meglehetősen átláthatatlan. A fő hatalom a Biztonsági Tanácsi (BT) öt állandó tagjának (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia) kezében van, de a többi tagország szeretne nagyobb beleszólást. Ahelyett, hogy a BT javasol egy főtitkárt a többi, összesen 193 államot tömörítő közgyűlésnek elfogadásra, több tagország egy nyitottabb, az álláskereséshez hasonló rendszert szeretne, amelynek keretében megismerhetik a jelöltek végzettségét és képességeit, és meg is hallgathatják őket.

Az öt állandó BT-tag közül mindazonáltal csak Nagy-Britannia foglalt állást egyértelműen amellett, hogy nő kövesse Ban Ki Munt. Oroszország viszont egyértelműen értésre adta azt az álláspontját, hogy a választásnál nem a biológiai nemet tartja fő szempontnak.

Ban Ki Mun személyesen még nem beszélt arról, hogy női utódot szeretne, de – mint egy szóvivő felhívta a figyelmet – már többször említette, hogy “épp ideje” lenne egy női főtitkárnak. A dél-koreai politikus tavaly arról számolt be, hogy a világszervezetben “a nők továbbra is a legrangosabb pozíciókban vannak a leggyengébben képviselve”. Akkori számvetése szerint ez 25 százalék körüli arányt jelent.

A nagyköveti pozíciókat illetően valamelyest jobb a helyzet. Ebben a hónapban például 41 tagállam ENSZ-nagykövete nő. Tavaly egy darabig, eddig példátlan módon, hat nő volt tagja a BT-nek. Jelenleg négyen képviselik a gyengébb nemet a Biztonsági Tanácsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik