Nagyvilág
ENSZ BT (Array)

Csökkenőben Áder esélyei: a tagállamok közel negyede női főtitkárt szorgalmaz az ENSZ-ben

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 17. 14:24

Az ENSZ-tagállamok közel egynegyede szorgalmazza, hogy a világszervezet következő főtitkára 2016-tól, az ENSZ történetében először nő legyen.

A téma azért került elő ismét, mert indul a kampány, hogy ki váltsa a jövő év végén leköszönő Ban Ki Mun jelenlegi főtitkárt. Az AP amerikai hírügynökség pénteken egy újonnan alakult csoportosulás, a Nőt az ENSZ Élére Baráti Kör kezdeményezését ismertette, amelyből kiderül, hogy a világszervezet hetvenéves működése alatt “még sosem vették igazán fontolóra nő jelölését”.

Most viszont negyvenkét tagország aláírásával jelezte azt, hogy meglátása szerint “eljött az idő, hogy nőé legyen a leghatalmasabb pozíció”. Az alapötlet egy ENSZ-nagykövetnőtől, a kolumbiai María Emma Mejíától származik. “Kolumbia kiáll a női jelöltek mellett” – írta.

A főtitkárválasztás folyamata meglehetősen átláthatatlan. A fő hatalom a Biztonsági Tanácsi (BT) öt állandó tagjának (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia) kezében van, de a többi tagország szeretne nagyobb beleszólást. Ahelyett, hogy a BT javasol egy főtitkárt a többi, összesen 193 államot tömörítő közgyűlésnek elfogadásra, több tagország egy nyitottabb, az álláskereséshez hasonló rendszert szeretne, amelynek keretében megismerhetik a jelöltek végzettségét és képességeit, és meg is hallgathatják őket.

Az öt állandó BT-tag közül mindazonáltal csak Nagy-Britannia foglalt állást egyértelműen amellett, hogy nő kövesse Ban Ki Munt. Oroszország viszont egyértelműen értésre adta azt az álláspontját, hogy a választásnál nem a biológiai nemet tartja fő szempontnak.

Ban Ki Mun személyesen még nem beszélt arról, hogy női utódot szeretne, de – mint egy szóvivő felhívta a figyelmet – már többször említette, hogy “épp ideje” lenne egy női főtitkárnak. A dél-koreai politikus tavaly arról számolt be, hogy a világszervezetben “a nők továbbra is a legrangosabb pozíciókban vannak a leggyengébben képviselve”. Akkori számvetése szerint ez 25 százalék körüli arányt jelent.

A nagyköveti pozíciókat illetően valamelyest jobb a helyzet. Ebben a hónapban például 41 tagállam ENSZ-nagykövete nő. Tavaly egy darabig, eddig példátlan módon, hat nő volt tagja a BT-nek. Jelenleg négyen képviselik a gyengébb nemet a Biztonsági Tanácsban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.