Nagyvilág

Ami itthon a kerítés, az a macedónoknál a hadsereg

Bevándorlók Franciaországban (Array)
Bevándorlók Franciaországban (Array)

Macedóniában a hadsereg is segíteni fog a rendőrségnek a szerb és a görög határ biztosításában, amelyen keresztül a leggyakrabban haladnak át a migránsok az országon.

Gjorge Ivanov közlése szerint a katonák a rendőrséggel közösen az 50 kilométer hosszú görög határt – ezen keresztül érkezik az országba a legtöbb illegális bevándorló -, valamint a szerb határnál lévő észak-macedóniai Tabanovci település környékét ellenőrzik majd. A hadsereget ezenkívül – szintén a rendőrök munkáját segítve – az ország legfontosabb közlekedési útvonalain is bevetik.

A macedón államfő leszögezte, hazája minden olyan határvédelemmel kapcsolatos intézkedést és tevékenységet végrehajt, amelyet az Európai Unió (EU) tagállamai is megtesznek.

Az Alfa macedón televízió arról is beszámolt pénteken, hogy a Nikola Gruevszki vezette kormány előkészített egy tervet a “menekültáradat feltartóztatására”. A javaslat részletei egyelőre nem ismertek. A 2 millió lakosú Macedóniában a kormány adatai szerint június közepe óta mintegy 14 300 menekültkérelmet nyújtottak be, az igénylők nagy része szíriai állampolgár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik