Nagyvilág
dollár (Array)

A Fed alelnöke szerint túl alacsony az amerikai infláció

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 17. 21:43

Az Egyesült Államokban még mindig túl alacsony az infláció mértéke, ezért a jegybanknak biztosítania kell annak fokozatos emelkedését, jelentette ki Stanley Fischer, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve alelnöke.

“Az infláció túl alacsony, vissza kell hoznunk 2 százalékra. Ezért tartjuk alacsonyan a kamatlábakat, hogy ösztönözzük a befektetéseket és a növekedést” – közölte Fischer az amerikai kereskedelmi kamara rendezvényén.

Egy nappal korábban a Fed elnöke, Janet Yellen a washingtoni szenátus bakügyi bizottsága előtt még azt mondta, az infláció emelkedésére számít, és az amerikai gazdaság javuló állapotának fényében a Fed nem fogja megvárni a kamatemeléssel, hogy a pénzromlás mértéke elérje a 2 százalékos célkitűzést. Fischer a kamara elnökének kérdéseire reagálva visszautasította a Fed munkájával szemben mind az üzleti, mind a politikai szféra által megfogalmazott bírálatokat.

Azt mondta, a pénzügyi szektor jogtalanul kritizálja a jegybank által szigorított felügyeleti szabályokat, miután a 2008-as pénzügyi válság világosan megmutatta, hogy a régebbi intézkedések túl lazák voltak, a bankok pedig túlságosan is adósságfüggőkké váltak, és ebből fakadóan a külső sokkokkal szemben erősen sebezhetőek voltak. Egyúttal a stresszteszt mint felügyeleti eszköz fontosságát hangsúlyozta, amely nagyobb rálátást és kontrollt adott a döntéshozók kezébe az egyre összetettebb és összefonódottabb pénzügyi szektor felett.

Azzal kapcsolatban, hogy a kongresszus egyes tagjai további korlátozásokat akarnak kivetni a Fed végső hitelezői felhatalmazására, Fisher leszögezte: a jegybank a pénzügyi válság óta eddig hozott szigorítások fényében – amelyek korlátozták azon cégek körét, amelyeknek hitelt adhat – még képes megfelelően végezni dolgát, de hatáskörének újabb megnyirbálása már káros hatással lenne. A Fed alelenöke hangsúlyozta, hogy a végső hitelezői funkció a jegybanki politika egy alapvető pillére, és “nem akarna olyan dolgokat eldobni, amelyek nagyon hasznosak lehetnek még”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.