Nagyvilág

Új vezető a Liberális Demokraták élén

Londoni metró (Array)
Londoni metró (Array)

Nick Clegg minden idők legnagyobb választási bukása után mondott le.

Tim Farron személyében új vezető áll csütörtöktől az egykor harmadik legnagyobb brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták élén.

A 45 éves Farron elődje, Nick Clegg volt miniszterelnök-helyettes a május 7-i nagy-britanniai parlamenti választások másnapján lemondott, miután pártja az újkori brit politikatörténet legsúlyosabb választási katasztrófáját szenvedte el, elveszítve alsóházi képviselői helyeinek 85 százalékát és korábbi választóinak kétharmadát.

Farron tíz éve a Liberális Demokraták alsóházi képviselője, és tavaly decemberig négy éven át a párt elnöke volt. A brit pártpolitikai berendezkedésben ez a jórészt adminisztratív jellegű pozíció nem azonos azzal a tisztséggel, amelyre Farront most megválasztották: a politikus csütörtöktől a Liberális Demokraták vezetőjeként a párt alsóházi frakciójának irányítója, és e minőségében a liberálisok miniszterelnök-jelöltje is.

A Liberális Demokraták az előző, 2010-es választások után kormányra kerültek a Konzervatív Párttal koalícióban, Nick Clegg vezetésével, miután a konzervatívok nem szereztek abszolút többséget az alsóházban. Clegg a konzervatív-liberális kormánykoalícióban – amely a Konzervatív Párt váratlan fölénnyel aratott idei választási győzelméig és az új, immár egypárti tory kormány megalakulásáig volt hatalmon – a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be.

A Liberális Demokraták támogatottságát azonban a koalíciós kormányzás felőrölte, és a párt a májusi választásokon mindössze nyolc mandátumot szerzett a 650 fős alsóházban, negyvennyolccal kevesebbet addigi frakciójának létszámánál.

Clegg – aki megőrizte képviselői mandátumát – e példátlan vereség után jelentette be távozását a párt éléről, és a szinte azonnal megindult utódválasztási versenyből a csütörtökön kihirdetett eredmény alapján Tim Farron került ki győztesen, a párttagok leadott voksainak 56,5 százalékát megszerezve.

Ellenfele az 57 esztendős Norman Lamb volt, aki az előző kormányban szociális ügyekkel foglalkozó államtitkári tisztséget töltött be, jelenleg pedig a Liberális Demokraták gazdasági kérdésekben illetékes szóvivője.

Tim Farron, a liberálisok új vezetője népszerű a párton belül és szavazók körében is, nem utolsósorban azért, mert annak idején az egyetemi tandíjak felső határának emelése ellen szavazott az alsóházban, dacolva a párt hivatalos álláspontjával.

Nick Clegg a 2010-es parlamenti választások előtt még azt ígérte, hogy a liberálisok nem szavazzák meg a felsőoktatási tandíj felső határának emelését, amelynek terve szerepelt a Konzervatív Párt programjában. A Liberális Demokraták azonban később – immár a koalíciós kormány tagjaként – hivatalosan mégis támogatták a tandíjhatár felemelését, és egybehangzó elemzések szerint ez pálfordulás volt az egyik fő oka a párt megsemmisítő idei választási vereségének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik