Nagyvilág

Merkel megfelelően kemény volt a görögökkel a németek szerint

merkel, ciprasz (Array)
merkel, ciprasz (Array)

Szinte senki nem hiszi, hogy Görögország valóban képes lesz végrehajtani a megállapodásban foglalt reformokat.

A németek több mint fele azonosul Angela Merkel álláspontjával, melyet a görögökkel való tárgyalások során tanúsított – idézi egy friss közvélemény-kutatás eredményét az Independent. A Stern hetilap által megrendelt, a Forsa közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint csaknem minden válaszadó kétségbe vonta, hogy a görögök képesek lesznek teljesíteni a szükséges reformokat.

A megkérdezettek 55 százaléka értett egyet azzal, hogy helyénvaló volt a kancellár kemény hozzáállása, a válaszadók egyharmada pedig jóval keményebb fellépést várt volna Angela Merkeltől. Azt csak a válaszadók 14 százaléka hiszi, hogy Görögország valóban képes lesz a megállapodás végrehajtására, amelynek része az adóemelés, a nyugdíjrendszer visszanyesése és a többi nemzeti vagyon mellett az áramszolgáltató privatizálása.

Merkelt érdekes módon az ellenzéki Zöldpárt szavazói támogatták leginkább a görög helyzet kezelésébe.

A német sajtóban megjelent reakciók vegyesek, vannak, akik szerint Németország megbüntette és megalázta a görögöket. A Spiegel arról írt, hogy a német kormány egyetlen hétvége alatt rombolta le a hét háború óta eltelt évtized diplomáciai erőfeszítéseit. Mások azt kifogásolták, hogy a megállapodás egyáltalán megszületett – a Bild bulvárlap azzal a fejléccel jelent meg, hogy „Merkel a mi pénzünkön menti meg Németországot”. A lap szerint a görögök soha nem fogják visszafizetni a harmadik mentőcsomag keretében kapott pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik