Nagyvilág

Habermas: Németország most már nyíltan is Európa verőembere

A legismertebb európai gondolkodó szerint a csomag, amit az unió a görögöknek ajánlott, nem szól másról, mint a görög baloldal megbüntetéséről. Németország pillanatok alatt eljátszotta fél évszázad tekintélyét.

Most először szólalt meg a görögországnak ajánlott mentőcsomag bemutatása óta Jürgen Habermas, az európai integráció egyik szellemi atyja. Szerinte Németország egyetlen döntéssel gyakorlatilag eljátszotta azt a tekintélyt, amit fél évszázad alatt fel tudott építeni magának. “Azt gondotlam, ennél érzékenyebb és jobban a nemzetek felett áll a német kormány”, mondta a Guardiannak

Németország szerinte most először fedte fel magát nyíltan, mint Európa verőembere. Ezzel párhuzamosan meg is mutatták, hogy vezető, hegemón szerepet akarnak Európában. 

Európa talán legismertebb gondolkodója szerint nem lehet máshogy értelmezni a görögországnak ajánlott csomagot, mint hogy a németek megbüntették a görög baloldalt. 

Ezt jelképezi az a privatizációs alap is, amit a görögöknek létre kellett hozniuk. Habermas szerint gazdaságilag nem igazán megindokolható, leginkább jelképes az egész alap létrehozása. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik