Nagyvilág

Az oroszok szerint ukrán vadászgép lőtte le a maláj utasszállítót

Nagyon ellenzik, hogy nemzetközi bíróság alakuljon a katasztrófa kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére.

A moszkvai álláspont szerint nem orosz gyártmányú, levegő-levegő rakétával találták el azt a maláj utasszállító gépet, amely egy éve zuhant le Kelet-Ukrajnában – közölte Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozó bizottság szóvivője.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata épp egy éve zuhant le az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területen. A szerencsétlenséget senki nem élte túl, 298-an haltak meg.

A szerencsétlenség körülményeinek feltárására indult hivatalos nyomozást Hollandia vezeti, de az orosz hatóságok is vizsgálatot indítottak. Utóbbiak azt állítják, hogy bizonyítékuk van arra, hogy az ukrán légierő egy vadászgépe lőhette le levegő-levegő rakétával az utasszállítót. Erre „koronatanújuk” is van, Jevhenyij Agapov, aki az ukrán légierő egyik szerelője volt. Őt az orosz állam a védelme alá vette, és most azt állítja, hogy egy ukrán Szu-25-ös harci gép a rá felszerelt lőszer nélkül tért vissza egy bevetéséről.

Malajzia az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé beterjesztett határozattervezetében egyébként nemzetközi büntetőbíróság létrehozását kérte a katasztrófa kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére, Hollandia hasonló javaslattal állt elő. Ez azonban nincs ínyére az oroszoknak, Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet egyenesen azt mondta, „nincs alapja, hogy ilyen büntetőbíróságot hozzanak létre”, kétségeiket pedig Kína is osztja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik