Hőség (Array)
Nagyvilág

Akkora a hőség, hogy egyre több francia hal meg

Nem bírják a franciák a meleget.

Mintegy hétszázzal többen haltak meg június 29. és július 5. között az ilyenkor szokásos átlagnál Franciaországban. Ez 7 százalékos emelkedésnek felelt meg azon a héten, amikor kánikula tombolt országszerte, közölte csütörtökön a francia egészségügyi miniszter.

Marisol Touraine a hőmérsékleti rekordokat megdöntő kánikulai hét első mérlegének ismertetésekor arra emlékeztetett, hogy minden hőség alkalmával nő a halálesetek száma, de ezúttal ez korlátozottabb volt az előző évekhez képest.
“2003-ban 15 ezren haltak meg, 55 százalékkal többen az átlagnál” – hangsúlyozta a miniszter. “2006 nyarán 2100 halálesetet regisztráltak, ez 9 százalékkal volt magasabb az átlagnál”.

A miniszter üdvözölte, hogy a számok tanúsága szerint sikerült csökkenteni a kánikula negatív hatásait. “A kánikulai periódus ismét bebizonyította egészségügyi rendszerünk kiválóságát és az egészségbiztonsági intézkedések hatékonyságát”, mondta.

Franciaországban 2003 óta – amikor az augusztusi kánikula több mint 15 ezer idős ember halálát okozta – az illetékes szervek a hőhullámok érkezése előtt elsősorban tájékoztatással próbálják elkerülni a hasonló incidenseket. Televíziós klipekben figyelmeztetik a lakosságot, hogy sötétítsék el a lakásokat, tartózkodjanak klimatizált helyeken, bevásárlóközpontokban vagy mozikban, igyanak naponta 1,5-2 liter vizet, és hívják fel rendszeresen egyedülálló ismerőseiket.

A statisztikák szerint a mostani kánikulai héten a mentősöket 30-40 százalékkal többször riasztották, és a sürgősségi osztályokon a hőség miatt kezelt betegek száma háromszorosára nőtt, mintegy 3500 emberre, akiknek 76 százaléka 75 éven felüli volt.

A francia meteorológiai szolgálat (Météo France) csütörtökre is hőséget prognosztizált, Párizsban és az ország középső részén délután ismét 37 fok várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!