Nagyvilág

„Valójában Breiviknek állítanak emléket”

Az áldozatok hozzátartozóinak és a túlélőknek nem tetszik, hogy emlékhelyet nyitnak a négy éve történt oslói tömegmerényletnek.

Nagy vihart kavart Norvégiában, hogy emlékhelyet nyitnak az Andreas Breivik által 2011-ben elkövetett tömeggyilkosságnak – tudósít a Reuters.

A 77 halálos áldozattal járó vérengzésről Oslo belvárosában, egy kormányzati épületben nyílik kiállítás, ahol Breivik az első nyolc áldozatával végzett. Kiállítják egyebek mellett a merénylő hamis rendőrigazolványát és annak az autónak a darabjait, amelyben bombát juttatott az épületbe. A norvég konzervatív kormány közölte: a központot a túlélőkkel ás az áldozatok hozzátartozóival egyeztetve alakították ki, a tárlat fő célja, hogy segítsen a norvég nemzetnek feldolgozni a tragédiát.

Sokan azonban szeretnék kitörölni az emlékezetükből a hidegvérű gyilkost, a 36 éves Breiviket, aki most börtönben ül. Tor Oestboe, aki feleségét vesztette el a mészárlás következtében, azt mondta: ezzel is csak azt a figyelmet kapja meg a gyilkos, amit szeretett volna. Azzal, hogy Breivikhez köthető tárgyakat is kiállítanak, valójában a merénylőnek állítanak emléket – fejtette ki.

Norvégia önkormányzati és fejlesztési minisztere kijelentette: megérti, hogy sokak számára felkavaró a jövő héten megnyíló kiállítás, de ennél fontosabb, hogy nem szabad elfelejteni a történteket. „Az emlékezet a legfontosabb fegyver a gyűlölet, az erőszak és a szélsőségek ellen” – közölte, hozzátéve, hogy a merénylet a norvég közoktatási tananyagba is bekerül.

John Cristian Elden ügyvéd, aki több túlélőt is képvisel, azt mondta: New Yorkban elképzelhetetlen lett volna, hogy a World Trade Center romjain kiállítás nyíljon Oszama bin Laden személyes tárgyaiból. Ráadásul az épület helyrehozatala után sok túlélő ugyanide jár be nap mint nap dolgozni. „Nincs szükségük arra, hogy minden nap emlékeztessék őket a terrorcselekményre a munkahelyükön” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik