Nagyvilág

Ukrán külügy: magyar politikusok igyekeznek elferdíteni a Munkácson történteket

Pavlo Klimkin (Array)
Pavlo Klimkin (Array)

Pavlo Klimkin miniszter szerint az ország vízummentessége kerülhet veszélybe a hétvégi lövöldözés miatt.

A munkácsi események miatt veszélybe kerülhet az EU és Ukrajna közti vízumliberalizáció – mondta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Kijevben, az ukrán parlament európai integrációs bizottságának ülésén.

A külügyminiszter szerint a szomszédos országokban, de főleg Magyarországon sok olyan politikus van, aki igyekszik elferdíteni a kérdést. „Nézzék meg ezeknek az országoknak a sajtóját és meglátják” – közölte. Klimkin szerint nagy a veszélye annak, hogy ősszel nagy nyomás lesz Ukrajnán a vízummentesség megadásával kapcsolatban, mert az EU egyes erői hiányosságokat fognak keresni Ukrajna felkészültségét illetően.

Mind Ukrajnában, mind külföldön nagy visszhangot váltott ki, hogy Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között, amelybe beleavatkozott a rendőrség. A konfliktus hátterében sokan a csempészpiac felosztása körüli vitát sejtik.

Szerdán délután Ungvárra érkezett Petro Porosenko államfő, aki beiktatta a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elnöki tisztségébe Hennagyij Moszkalt, aki korábban Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatásának élén állt. Az elnök az új kormányzóról elmondta: a golyóktól nem félve, sikerrel igazgatta az ügyeket a frontvonal legveszélyesebb pontjain. Hasonlóan eredményes munkát vár el tőle Kárpátalján.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik