Nagyvilág

Obama megreformálná a büntető igazságszolgáltatást

Obama(1)(960x640).jpg (Array)
Obama(1)(960x640).jpg (Array)

Az év végéig megreformálná az Egyesült Államok büntető igazságszolgáltatását Barack Obama amerikai elnök: egyebek mellett csökkentené a kisebb vétségeket elkövető drogkereskedőkre és a feltételes szabadlábra helyezés szabályait megsértőkre kiszabott büntetéseket.

Obama helyi idő szerint kedden a Nemzeti Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért (NAACP) nevű szervezet háromezer ember részvételével lezajlott gyűlésén azt mondta, a tömeges bebörtönzések ártanak az országnak.

Az elnök az afroamerikai és spanyolajkú lakosság aránytalanul magas számát mutató börtönstatisztikákra hivatkozva kifejtette, a börtönök évente 80 milliárd dollárba kerülnek az államnak. Azt mondta, jelenleg 2,2 millióan vannak rács mögött az Egyesült Államokban, és számuk 1980 óta 500 ezerrel nőtt.

A bebörtönzöttek magas száma azzal magyarázható, hogy a büntetés túl sok esetben sokkal keményebb, mint az elkövetett bűn – vélte Obama. Hozzátette, hogy a 2016-os elnökválasztáson induló Rand Paul, Kentucky állam, valamint John Cornyn, Texas állam republikánus szenátora ugyancsak elismerte a reformok szükségességét.

Az elnök korábban azt mondta, mandátumának utolsó 18 hónapjára egyik legfontosabb célkitűzésévé tette a büntető igazságszolgáltatás reformját. Kedden megemlítette, mindkét párt képviselőiből álló csoporttal akar együttdolgozni a szabályozás megváltoztatásán.

Obama – elődeihez képest példátlan módon – csütörtökön ellátogat egy oklahomai szövetségi börtönbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik