Nagyvilág

Mostantól bárki szabadon követelheti a székely autonómiát

erdély (Array)
erdély (Array)

A Szatmár megyei törvényszék jogerős ítélete szerint nem nevezhető szélsőségesnek az a személy, aki Románia valamely régiójának az önrendelkezését népszerűsíti.

A törvényszék Krakkó Rudolfnak, a Szatmárnémeti Híd egyesület elnökének panasza alapján vizsgálta meg az autonómia és a szélsőségesség esetleges összefüggéseit.

Krakkó Rudolf a Gazeta de Nord-Vest szatmári napilapot perelte be valótlanság állítása és rágalmazás miatt. A napilap egy 2013 decemberében tartott szatmárnémeti autonómiakonferencia kapcsán írt cikket azzal a címmel, hogy A szélsőséges Krakkó megint előtérbe lép. A cikkben a lap többek között azt írta: “Nem először fordul elő, hogy Krakkó nyilvános rendezvényeket szervez Szatmár megyében, s ezekre mindenféle gyanús személyeket hív meg, akik szabadon beszélhetnek revizionista és autonomista elméleteikről.”

A cikket több hasonló szellemű írás követte a szatmári napilapban. Ezeket kifogásolta a Híd egyesület elnöke a bíróságon. Alapfokon elvesztette a pert, de a Szatmár megyei törvényszék helyt adott fellebbezésének, és arra kötelezte a napilapot, hogy hasábjain nyilvánosan kérjen bocsánatot Krakkó Rudolftól.

A május 19-én kimondott ítélet nemrég kézbesített indoklásában a törvényszék nyomatékosította, rágalmazásnak minősül negatív jelzővel illetni azt, aki a különböző autonómiaformákat népszerűsíti. Az indoklás rámutat: az autonómia Európa más országaiban működő intézmény, ezért nem minősíthető szélsőséges jelenségnek. A bíróság bocsánatkérésre kötelezte a napilapot, amiért “sorozatosan valótlanságot állított” az eseményről és a szervező személyéről.

Krakkó Rudolf a Krónikának elmondta, hogy a Gazeta de Nord-Vest a per során Csehi Árpádnak, a Szatmár megyei önkormányzat Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott korábbi elnökének a nyilatkozatára hivatkozott. Csehi a 2010-ben Pusztadarócon szervezett Híd Fesztivál kapcsán kijelentette, hogy semmiféle szélsőséges rendezvénynek nincsen helye a megyében.

A Krónika a magyar jogsérelmek ellen gyakorta fellépő Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvédet is idézte, aki elmondta: nincs tudomása arról, hogy hasonló ügyben bírósági eljárás zajlott volna korábban Romániában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik