Nagyvilág

Menekültnek nézték és brutálisan összeverték a szlovák lányt

szlovák nácik (Array)
szlovák nácik (Array)

Egy folklórfesztiválon lépett fel, ami után egy kopasz fiatal rátámadt és bottal szétverte a fejét.

Brutálisan összeverték Közép-Szlovákiában, a gyetvai folklórfesztiválon Terézia Berky orvostanhallgató-hegedűművészt. A lányra egy kopasz fiatal támadt rá, miután fellépett a rendezvényen és a szabadtéri színpadhoz közeli öltözőbe indult. Bottal verte össze, majd elmenekült a helyszínről – tudósít a Népszabadság.

Berkyt sokkos állapotban vitték kórházba, kettős állkapocstörést és más sérüléseket állapítottak meg nála, azonnal megműtötték. Édesapja, Roman Berky, aki köztiszteletben álló hegedűművész és zenetanár, a Denník N pozsonyi lapnak azt mondta: alighanem menekültnek nézték a lányát, mert másnap elfogott támadója kihallgatása során a migránsokat szidta.

Denisa Havrlová újságíró az esettel kapcsolatban azt mondta: a szélsőségeseknek elég, ha meglátják, hogy valakinek sötétebb a bőre és máris támadnak. Havrlová, aki roma származású, a szlovák újnácik pozsonyi felvonulásáról tudósított, amikor sörösüvegekkel dobálták meg.

Egy másik megszólaló azt kifogásolta, hogy a rendőrség tétlenül nézi, ahogy a szlovák újnácik karlendítések közepette „fajtiszta” szlovákságért akar harcolni, eközben a politikusok azzal riogatnak, hogy terroristák érkezhetnek a menekültekkel. Jana Luptáková szerint valóban jelen van a terror, de az rasszista eredetű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik