Nagyvilág

Kárpátalja kormányzója: “nyugalom van”

karpatalja(960x640).jpg (Array)
karpatalja(960x640).jpg (Array)

Munkácson és Kárpátalján nyugalom van, a hatóságok a városban és a megye egész területén ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, az embereknek nincs mitől tartaniuk.

Közben más hírforrások arról számoltak be, hogy a nap folyamán Kárpátaljára utazik Petro Porosenko ukrán elnök, hogy leváltsa a nyugat-ukrajnai megye vezetőit.

Vaszil Hubal megyei kormányzó a 112.ua kijevi tévécsatornának nyilatkozva közölte: azóta, hogy hétfő este őrizetbe vették a Jobboldali Szektor (PSZ) két tagját, akik feltételezhetően részt vettek a hét végi munkácsi lövöldözésben, nem történt említésre méltó esemény Kárpátalján. Mint kifejtette, folyik az elmenekült fegyveresek üldözése, és a hatóságok mindent megtesznek a kézre kerítésük érdekében. Hozzátette, az utakon azért állítottak fel ellenőrző pontokat, mert így döntött az események miatt létrehozott műveleti törzs. A Munkács fölötti helikopteres járőrözés kapcsán azt mondta, hogy az csak napi két alkalommal történik.

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között, s a konfliktus általános meggyőződés szerint a csempészpiac felosztása körüli vitára vezethető vissza. Arszenyij Jacenyuk kormányfő ezért kedden utasítást adott a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőinek leváltására.

A 112.ua riporterének kérdésére válaszolva, hogy történtek-e azóta változások a kárpátaljai vámhivatalok munkájában, Vaszil Hubal kormányzó kifejtette: egy-két nap alatt nem lehet mindent megváltoztatni, a csempészést megszüntetni. Hozzátette: támogatja a miniszterelnöki döntést, amely szerint a belső vizsgálat idejére felfüggesztik a Kárpátalja megyei vámparancsnokság vezetőit.

A kérdésre, hogy fognak-e “fejek hullani” a munkácsi események miatt a megye vezetésében, Hubal közölte: addig marad a posztján, ameddig az ukrán elnök megbízik benne. Hangsúlyozta, tisztségében mindig küzdött a csempészet ellen, és senki nem állíthatja róla, hogy van olyan visszaéléseket elkövető vámhivatalnok, határőr vagy rendőr, akit ő protezsálna.

A Mukachevo.net munkácsi hírportál az éjjel azt közölte, hogy szerdán Kárpátaljára utazik Petro Porosenko ukrán elnök, és már a megyében van az elnöki gépkocsikonvoj. Az orgánum szerda reggel azt állította, Porosenko magával viszi Kárpátaljára Hennagyij Moszkalt, a megye korábbi kormányzóját és rendőrparancsnokát, akit Ungváron – Hubal helyett – beiktat Kárpátalja kormányzói tisztségébe. Moszkal jelenleg a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatásának a vezetője.

Mikola Tomenko parlamenti képviselő, a hatalompárti frakció tagja szerdai parlamenti felszólalásában megerősítette, hogy Porosenko a tervek szerint a nap folyamán Munkácsra látogat. A honatya elmondta, csodálkozással értesült arról, hogy – mint fogalmazott – Kárpátalján elegendő lenne a megyei rendőrparancsnok és esetleg a kormányzó leváltása ahhoz, hogy jó irányban induljanak el a dolgok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik