Nagyvilág

Előrehozott parlamenti választás lesz Oroszországban

vlagyimir putyin (Array)
vlagyimir putyin (Array)

A hivatalos indok szerint azért, hogy az új parlament fogadhassa el a költségvetést. De van, aki úgy gondolja, hogy azért, hogy Putyin addig újraválasztassa magát, amíg nincs elege belőle a népnek.

Aláírta Vlagyimir Putyin azt a törvényt, amelynek értelmében jövőre a szokásos decemberi időpont helyett már szeptemberben megtartják a parlamenti választásokat – tudósít az MTI.

Oroszországban ötévente választanak képviselőket, eddig mindig december első vasárnapján voksoltak. Az orosz duma képviselői két hete döntötték el, hogy legyen hamarabb a következő választás, ezt két nappal később a felsőház, a Szövetségi Tanács is jóváhagyta. Szergej Nariskin, a duma elnöke szerint azért volt szükség az előrehozott választásra, hogy a 2017-es költségvetést, amelyről 2016 szeptemberében döntenek, már az új összetételű parlament honatyái választhassák meg – azok, akik felelni is fognak majd annak végrehajtásáért.

Jevgenyij Gontmaher orosz közgazdász korábban azt mondta: véleménye szerint az előrehozott parlamenti választásra valójában egy előrehozott elnökválasztás miatt van szükség. A törvény szerint 2018 márciusában lenne a következő elnökválasztás, de vannak, akik úgy vélik, hogy a nyugati szankciók okozta gazdasági gondok közepette nem tartana ki addig az orosz társadalom türelme, ezért célszerű Putyinnak mielőbb újraválasztatnia magát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik