Nagyvilág
Porosenko(960x640).jpg (Array)

Az ukrán elnök kemény intézkedést vár Kárpátalján

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 07. 15. 19:48

A keleti frontról hoztak új kormányzót és rendőrparancsnokot a megyébe.

Új kormányzót neveztek ki Kárpátalja megye élére Hennagyij Moszkal személyében. A megyei közigazgatási hivatal vezetőjét Ungváron Petro Porosenko államfő iktatta be tisztségébe.

Megtisztulást vár

„Moszkal bizonyította, hogy golyózáporban is lehet rendet teremteni és megmutatni, hogy van igazi, hazaszerető ukrán hatalom” – mondta Moszkalról az ukrán elnök, utalva arra, hogy az új kormányzó korábban a harcok által sújtott Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatása élén állt. Kárpátaljára azután került, hogy szombaton tűzharc robbant ki szélsőséges fegyveresek és egy ellenzéki képviselő emberei között, amibe azután a rendőrség is beavatkozott.

Moszkal 2001-2002 között már irányította Kárpátalja megyét, előtte, 1995 és 1997 között pedig a kárpátaljai rendőrség parancsnoka volt. Jelentős eredményeket ért el az akkor virágkorát élő szervezett bűnözés elleni harcban. Porosenko hangsúlyozta: Moszkal kinevezését valamennyi rendvédelmi szerv megtisztulásának követnie kell.

Ukrajna hátba támadása

A hét végi munkácsi eseményekről szólva Porosenko elképesztőnek nevezte, hogy magukat hazafiaknak mondó emberek a kelet-ukrajnai fronttól 1200 kilométerre nehézfegyverekből tüzelnek. „Ukrajna hátba támadásáról, a helyzet destabilizálására irányuló kísérletről van szó” – mondta, hozzátéve, hogy az események mély sebet ejtettek az ország nemzetközi tekintélyén. „A hazafias jelszavak mögé bújó fegyveresek közönséges terroristák és banditák” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az ukrán alkotmány, az emberi jogok és a szabadságjogok letéteményeseként tűzzel-vassal fogja kiirtani az olyan jelenségeket, mint a törvénytelen fegyveres szervezetek.

Porosenko közölte: hamarosan olyan törvénytervezetet terjeszt a parlament elé, amely minden olyan, az utcán fegyverrel megjelenő személyt, aki nem rendvédelmi szervezet tagja, terroristának fog minősíteni. Azt is mondta, hogy nem szabad tovább szemet hunyni afölött, hogy Kárpátalján az 1990-es évek óta szorosan összefonódott a rendőrség és az alvilág.

Arszen Avakov belügyminiszter, aki elkísérte Kárpátaljára az elnököt, bejelentette, hogy a Kárpátalja megyei rendőrség parancsnokává Szerhij Knyazevet nevezi ki, aki eddig a kelet-ukrajnai frontvonal mellett lévő Mariupol bűnügyi rendőrségét vezette.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.