Nagyvilág

Tucatnyi szélsőséges fegyveres rejtőzködhet Munkács környékén

jobboldali szektor (Array)
jobboldali szektor (Array)

A szombati kárpátaljai tűzharc után még mindig tart a bújócska, bekerítették a Jobboldali Szektor tagjait.

A Jobboldali Szektor mintegy tíz fegyveresét kerítették be Kárpátalján – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószóvivője kijevi sajtótájékoztatóján.

Olena Hitljanszka elmondta: nem tudja, hogy pontosan hányan lehetnek a Munkács környéki erdőkben, de a számuk szerinte meghaladja a tízet, bár nem sokkal. Azt mondta: az biztosan tudható, hogy valamennyien helyiek.

„Folyamatosan tárgyalunk velük, lezártuk a környéket, ahol tartózkodnak. Követeljük, hogy tegyék le a fegyvert és adják meg magukat, szavatoljuk számukra ügyük tisztességes és tárgyilagos kivizsgálását” – jelentette ki, hozzátéve, hogy nem fogják megengedni a további vérontást.

Hitljanszka megemlítette, hogy hétfőn este az SZBU munkatársai elfogták a Jobboldali Szektor két fegyveresét, akik részt vettek a hétvégi munkácsi konfliktusban. Őket kérésükre különrepülőgépen Kijevbe szállították, ahol most is folyik a kihallgatásuk.

Andrij Sztempickij, a Jobboldali Szektor katonai szárnyának számító Önkéntes Ukrán Hadtest parancsnoka kedd reggeli Facebook-bejegyzésében viszont azt állította: két harcosuk önként adta meg magát, alaposan megfontolt döntés nyomán.

 

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között. A konfliktusba beavatkozó rendőrséggel vívott heves tűzharc után a Jobboldali Szektor több mint tíz embere a közeli erdős hegyekbe vonult vissza. A biztonsági erők jelenlétéből ítélve a fegyveresek jelenleg a Munkácstól északra fekvő Borhalom környékén rejtőzködhetnek.

Útzárakkal félemlítenek meg

Megerősítették a Jobboldali Szektor (PSZ) emberei Lemberg (Lviv) környékén a Kárpátaljára vezető utakon létesített ellenőrző pontokat, amiket a szervezet a munkácsi konfliktus miatt állított fel. 24 órában ellenőrzik a megye útjain a Kárpátalja felé tartó forgalmat. Arra ügyelnek, hogy a biztonsági erők ne jussanak át Munkács felé, és ott ne szervezhessenek újabb provokációkat – írta kedden a Zaxid.net lembergi hírportál.

A Zaxid szerint az ellenőrző pontok őrei golyóálló mellényt és acélsisakot viselnek, de a fegyvereik nem láthatók. Azt figyelik, hogy katonai járművek, haditechnika ne haladhasson át Kárpátalja irányába. „Az itt szolgálatot teljesítők békés emberek. De ha át akarnak törni, erőszakot alkalmaznak, bűnös parancsra cselekszenek, akkor más módon állítjuk meg őket” – mondta Tarasz Hamer, a PSZ katonai szárnyának számító Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) 2. tartalékos zászlóaljának parancsnoka.

A rendőrség nem avatkozik be, Petro Kovalcsuk helyi rendőrparancsnok elmondta, megállapodtak a PSZ embereivel, hogy azok nem létesítenek teljes útzárat, csak akkor állítják le a forgalmat, ha haditechnika akar áthaladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik