Nagyvilág

Több embert öl meg Jemenben az, hogy nincs benzin, mint a háború, ami egyébként van

Jemen (Array)
Jemen (Array)

Benzin nélkül nincs ugyanis víz, és egy csomó más sem.

Több ember halálát okozhatja Jemenben az üzemanyaghiány, mint a hónapok óta húzódó háború, amely a három napja az ENSZ égisze alatt megkötött humanitárius tűzszünet ellenére tovább folytatódik a síita húszi felkelők és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői között, közölte kedden az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

A segélyszervezet szerint a harcok és importkorlátozások miatt kialakult üzemanyaghiány következtében akadozik az élelmiszer-szállítás, az egészségügyi szolgáltatások és a vízellátás.

“A megfelelő üzemanyag-ellátás nélkül nem működnek a vízszivattyúk, a jemeni kikötőkben és raktárakban lévő gyógyszer és élelmiszer tönkremegy, és nem lehet eljuttatni a 21 millió szükséget szenvedőnek” – mondta Philippe Clerc, az Oxfam Jemenért felelős igazgatója.

A szervezet úgy vélte, 120 ezer gyermek veszítheti életét az országban, ha hamarosan nem kap megfelelő ellátást.
Emellett az üzemanyaghiány miatt milliók rekedtek háborús övezetekben.

Korábban az Arab-öböl menti ország az üzemanyag jelentős részét, és az élelmiszerek 90 százalékát – többnyire tengeri úton – importálta, a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció azonban blokád alatt tartja a Jemenbe tartó szállítmányokat, hogy elvágja a húsziknak szánt fegyverek útját.

Szaúd-Arábia az Irán támogatását élvező húszi felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával márciusban indított légi hadműveletet.

Az ENSZ hármas szintű humanitárius válságnak minősítette a jemeni belháborút. Ebbe a besorolásba a legsúlyosabb helyzetek tartoznak. Az országban több mint 21 millió ember, a lakosság 80 százaléka segítségre szorul a világszervezet becslései szerint.

A hónapok óta dúló háború több mint háromezer ember halálát okozta, és 1,2 millióan kényszerültek otthonaik elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik