Nagyvilág

Munkácsi lövöldözés: az EU alapos vizsgálatot akar

munkacsi-harcok(960x640).jpg (Array)
munkacsi-harcok(960x640).jpg (Array)

Az Európai Unió a hét végi munkácsi események alapos kivizsgálását és a vétkesek felelősségre vonását várja el az ukrán hatóságoktól – közölte hétfőn Jan Tombinski, az EU kijevi nagykövete.

Tombinski az ukrajnai uniós diplomáciai misszió honlapján megjelent nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy rövidesen véget ér a szembenállás Munkácson, és megszűnnek a törvénytelen cselekmények. Úgy vélte, most mindennél fontosabb a jogállamiság elveinek betartása – idézte a diplomatát a 112.ua ukrán hírportál.

Az EU-nagykövet rámutatott, hogy “csak az államnak és az arra felhatalmazott állami szerveknek van joguk a közrend fenntartására és a fegyverhasználatra. Az EU elvárja, hogy az incidenst a hatóságok alaposan kivizsgálják, és a törvénytelen cselekedetek elkövetőit felelősségre vonják.”

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő és tizenegy, köztük négy civil személy sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportközpontban, s a konfliktusba a rendőrség is beavatkozott. A tűzharcban, amely a városban, majd a mellette elhaladó forgalmas autóúton is folytatódott, a PSZ fegyveresei Kalasnyikov gépkarabélyokon kívül harckocsi-elhárító gránátvetőket, golyószórókat és mesterlövész puskákat is bevetettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik