gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(650x433).jpg (Array)
Nagyvilág

Kiszámíthatatlanul reagálhatnak a Sziriza politikusai a szerdai szavazáson

A radikális baloldali görög kormánypárt képviselői között tapasztalható a legnagyobb ellenállás az újabb görög mentőcsomag feltételéül szabott intézkedések elfogadásával szemben, amelyekről szerdán szavaz a görög törvényhozás - mondta Fokasz Nikosz.

A görög parlament kedden kezdi meg annak a törvénytervezetnek a megvitatását, amelyet a nemzetközi hitelezők és az athéni kormány között hétfőn reggel megszületett megállapodás szerint szerdáig kell elfogadnia.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója Görögországban tartózkodik, az MTI-nek telefonon mondta el, hogy bár a görög sajtó és a parlamenti képviselők is “nagyon rossznak, de a még súlyosabb katasztrófát elkerülőnek” minősítették a hétfői megegyezést, meglepőnek tartaná, ha a törvényhozás nem szavazná meg az intézkedéscsomagot.

Fokasz Nikosz szerint a hétfői megegyezés a görög pártok közül a Szirizán belül indította el a legnagyobb mozgásokat és soraikban lehetnek a legkiszámíthatatlanabbak a reakciók. A baloldali párt színeiben politizáló miniszterek közül eddig kettő jelezte, hogy képtelen megszavazni a megszorító csomagot. Emlékeztetett arra, a Sziriza parlamenti frakciója kedden ülésezik, itt sok múlhat Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ügyességén. Úgy vélte, mintegy tucatnyi lehet a legnagyobb kormánypárt azon képviselőinek száma, akik esetleg valamilyen módon kifejezik nemtetszésüket a szerdai voksoláson, vagyis tartózkodnak vagy nem jelennek meg a szavazáson. Fokasz Nikosz szerint előállhat az a furcsa helyzet, hogy egy kormány által beterjesztett törvénytervezetet nem a kormánykoalíció jóvoltából szavazhat meg a görög parlament.

Korábban többen úgy vélték, hogy Ciprasz a To Potami (A Folyó) nevű centrista és a PASZOK szociáldemokrata ellenzéki párttól remélheti a javaslat elfogadásához szükséges támogatást.

A megszorítás lehet a kés a Sziriza nyakán

Az ELTE oktatója emlékeztetett arra, a görög belpolitikában az elmúlt öt évben a legfontosabb politikai törésvonalat az jelentette, hogy egy adott párt támogatta vagy ellenezte a megszorítások politikáját. Ez tönkretett korábbi nagypártokat – a PASZOK 2009-ben még 44 százalékos támogatottsággal nyerte meg a parlamenti választásokat, azóta azonban gyakorlatilag elsodorta a megszorítási politikával szembeni társadalmi ellenállás -, és olyan kispártokat emelt fel, mint a radikális baloldali Sziriza.

Fokasz Nikosz azt mondta, most a legnagyobb megszorítás-ellenes párt készül arra, hogy “átigazoljon” a másik oldalra, s ennek feltétlenül komoly következményei lesznek. Elképzelhető, hogy a Szirizát balról támadó képviselők és miniszterek leválnak és saját pártot hoznak létre, lehetővé téve ezzel, hogy a Sziriza nyugati értelemben vett szociáldemokrata párttá alakuljon át. Ugyanakkor úgy vélte, elképzelhető az is, hogy az ősz folyamán újabb parlamenti választásokat tartsanak, a helyzet egyelőre bizonytalan.

Sok múlik azon, hogy az egyes politikai szereplők hogyan kezelik a helyzetet. Véleménye szerint jelenleg a görög belpolitikában mozgó politikusok közül Ciprasznak van a legtöbb személyes politikai tőkéje, és taktikai érzéke.
Fokasz Nikosz megjegyezte, hogy a görög társadalmat rendkívül érzékenyen érintette a megállapodás, a gyógyszerészek és a közalkalmazottak szakszervezete szerdára 24 órás sztrájkot hirdetett.

Ajánlott videó