Nagyvilág

Észak-Korea ünnepelt: nem végeztek ki rabokat

kim-dzsongun(210x140).jpg (Array)
kim-dzsongun(210x140).jpg (Array)

Észak-Koreában amnesztiában részesítettek foglyokat kedden abból az alkalomból, hogy hetven évvel ezelőtt ért véget a japán megszállás a kelet-ázsiai országban.

A kegyelem augusztus elsejétől lép hatályba – írta a KCNA állami hírügynökség, amely nem pontosította azok körét, akikre a rendelkezés hatálya kiterjed. Olyanok részesülnek amnesztiában, akiket “a hazájuk, illetve a nép ellen elkövetett bűncselekményekért” ítéltek el – áll a hírben.

Jogvédő csoportok becslése szerint mintegy kétszázezer embert – köztük gyerekeket – tartanak bebörtönözve politikai okokból a kommunista országban. Az ENSZ egyik vizsgálóbizottsága által tavaly nyilvánosságra hozott jelentés súlyos visszaélésekről és rendszeres jogsértésekről számolt be az észak-koreai büntetőtáborokban, kínzásokat és gyilkosságokat említve.

A KCNA kiemelte: a rendelkezés értelmében a hatóságok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a szabadon engedettek munkát szerezve “visszatérhessenek a normális életbe”.

Észak-Koreában a nagyobb ünnepek alkalmából rendszeresen hirdetnek meg amnesztiát. Így tettek 2012-ben az államalapító Kim Ir Szen születésének századik és fia, Kim Dzsong Il világra jöttének hetvenedik évfordulója alkalmával is. Idén egyébként nemcsak a japán megszállás végéről, hanem az országot hat évtizede irányító Koreai Munkapárt megalapításának évfordulójáról is megemlékeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik