Nagyvilág

Bezzeg a szomszédban: rálép a korrupt politikusok nyakára Románia

Évről évre nő a sikerrel lezárult korrupciós ügyek száma Romániában, 2014-ben 1100 személyt sikerült bíróság elé állítani - nyilatkozta a Napi Gazdaság keddi számában megjelent interjúban Laura Codruta Kövesi.

A román korrupciós hivatal (DNA) vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta: 2006 óta az elítéltek száma négyszeresére, 1130-ra ugrott. Idén az első félévben 167 ügy került bíróság elé, amelyben 631 személyt vádoltak meg korrupcióval. Eddig összesen 190 jogerős döntés született 647 vádlottal szemben.

A főügyész hangsúlyozta: hat hónap alatt a DNA tíz letartóztatási engedélyt kért a parlamenttől, amely négy képviselőt, két szenátort és egy alkotmánybírót érintett. Ezenkívül nyolc ügyben kérelmezte a hivatal a miniszterelnök, egy miniszter és három volt tárcavezető mentelmi jogának felfüggesztését. Január óta mindösszesen 149 millió euró értékű készpénzt és ingóságot foglaltak le.

A lakosság értékeli munkájukat

A hivatal vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság bizalma is látványosan emelkedik a hivatal iránt: a feljelentések száma 75 százalékkal nőtt az idén az előző évhez képest. Az esetek 90 százalékában a vizsgálat magán- és jogi személyektől érkezett bejelentés alapján kezdődik meg – tette hozzá.

Laura Codruta Kövesi úgy véli, hogy a bizalmat azzal sikerült kivívniuk, hogy a hivatal mindenki esetében a törvényeket egyenlő arányban alkalmazza, függetlenül a vizsgált személy politikai vagy társadalmi szerepétől.

“A DNA egy független intézmény, a korrupciós vizsgálatokat nem tudja befolyásolni az államfő és a kormányfő sem” – hangsúlyozta a lapnak a román korrupciós hivatal vezetője, Laura Codruta Kövesi, aki hozzátette: nem lehet egy polgármestert, városi tanácsost vagy minisztert hivatalában hagyni, ha bizonyíték van arra, hogy bűncselekményeket követett el. Laura Condruta Kövesit a nemzetközi sajtó Románia vasladyjeként emlegeti.

Ahogyan arról beszámoltunk: hétfőn a DNA zár alá helyezte Victor Ponta román kormányfő vagyonát. A vádhatóság leírása szerint Ponta összesen 260 ezer lejnyi (mintegy 18 millió forint) jogtalan haszonra tett szert a szintén korrupcióval gyanúsított Dan Sova ügyvédi irodája révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik