Nagyvilág

Tüzérségi támadás érte a jemeni olajfinomítót

gazvezetek(210x140).jpg (Array)
gazvezetek(210x140).jpg (Array)

Tüzérségi támadás érte a dél-jemeni Áden kőolaj-finomítóját. Szemtanúk szerint a síita húszi lázadók lőtték a létesítményt, ahol tűz ütött ki.

A finomító egyik illetékese elmondta, hogy találat ért három, kőolajjal és egyéb kőolaj-származékokkal teli tartályt, amelyek lángra kaptak.”Megpróbáljuk eloltani a tüzet. (…) A kár hatalmas lesz” – mondta a létesítmény egyik illetékese a Reuters brit hírügynökségnek. A névtelenül nyilatkozó forrás szerint az égő tartályokban a helyi lakosság ellátását szolgáló gázolajat és tüzelőanyagot tároltak. Szemtanúk szerint a finomító közelében élő családok menekülni kezdtek otthonról.

A kőolaj-finomító szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, attól félnek, hogy a tűz átterjed a közeli tartályokra is, amelyekben 1,2 millió tonnányi, kőolajból származó terméket raktároznak.

Jemenben péntek éjfél óta humanitárius tűzszünet van érvényben, ennek ellenére azonban újabb támadásokról érkeznek jelentések. Az arab-félszigeti országban hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával márciusban indított légi hadműveletet.

Az ENSZ hármas szintű humanitárius válságnak minősítette a jemeni belháborút. Ebbe a besorolásba a legsúlyosabb helyzetek tartoznak. Az országban több mint 21 millió ember, a lakosság 80 százaléka segítségre szorul a világszervezet becslései szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik