Nagyvilág

Tüntetnek a Jobboldali Szektor aktivistái Ungváron

jobboldali-szektor-tiltakozas(960x640).jpg (Array)
jobboldali-szektor-tiltakozas(960x640).jpg (Array)

Szerintük a hatóságok le akarják járatni a szervezetet a közvélemény előtt.

Mintegy 20 tüntető a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épülete előtti téren sátrakat állít, és a Jobboldali Szektor (PSZ) vörös-fekete zászlóit lobogtatja. A kormányzati épületet golyóálló mellényt viselő géppisztolyos rendőrök őrzik – adta hírül a Mukachevo.net hírportál nyomán az MTI.

A tiltakozók azt követelik, hogy a hatóságok tartóztassák le Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselőt, akinek az emberei szombaton fegyveres konfliktusba keveredtek a PSZ kárpátaljai szervezetének fegyvereseivel, vegyék őrizetbe Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán politikust és pártvezetőt, menesszék Kárpátalja megye egész rendőri vezetését. A tüntetők azt állítják, akciójukat, amelyet terveik szerint a megyei rendőrkapitányság közeli épületére is kiterjesztenek, addig folytatják, amíg nem teljesülnek a követeléseik. Estére a helyszínre várják a PSZ ungvári szimpatizánsait.

A tüntetés azt követően kezdődött, hogy kárpátaljai hírportálokon hétfőn olyan hír jelent meg, hogy a Munkácshoz közeli Boboviscse (Borhalom) községben a PSZ két tagja túszul ejtett egy kisfiút. Ezt később helyi lakosok a Mukachevo.net munkácsi hírportál érdeklődésére cáfolták, azt közölve, hogy tényleg látták a faluban a szervezet két emberét, akiket a gyerek csak a közeli erdőhöz vezetett. Azt nem tudták megmondani, hogy a két személynél volt-e fegyver. Röviddel később a községben rendőrök jelentek meg, és a kérdéssel Kijevben is elkezdtek foglalkozni.

Szerhij Ceholko, az államelnöki hivatal sajtószóvivője közösségi oldalán tudatta, hogy Petro Porosenko ukrán elnök személyes ellenőrzése alá vonta a gyermek túszul ejtésének ügyét. A gyermek életkorát a különböző források különbözőképpen adták meg.

Andrij Sztempickij, a DUK parancsnoka Facebook-oldalán közölte, a PSZ attól tart, hogy a fiú Munkács környéki “túszul ejtésének ügyét ürügyül használhatják az Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) (a PSZ katonai szárnya) harcosainak fizikai megsemmisítéséhez”. „Először van a gyermek túsz, majd a fiúkból gyilkosokat, erőszaktevőket, drogosokat, pedofilokat, aberráltakat kreálnak. Ezt követően össznépi taps mellett likvidálják őket a hős kommandósok. Szabványos eszköztár” – írta.

A túszügy kapcsán Andrij Taraszenko, a PSZ helyettes vezetője a Zik.ua lembergi (Lviv) hírportálnak adott interjújában cáfolta a kisfiú túszul ejtéséről megjelent sajtóhíreket, szerinte az egész nem más, mint ostobaság. PSZ-források azt állítják, a túszüggyel a hatóságok a helyi lakosságnak a szervezet iránti rokonszenvét akarják megtörni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik