Nagyvilág

Százakat kellett kitelepíteni egy vulkánkitörés miatt Mexikóban

tűzvulkán mexikó (Array)
tűzvulkán mexikó (Array)

Emberek százait kellett kitelepíteni a Colima vulkán kitörése miatt Mexikó nyugati részén.

A mexikói sajtó azt közölte, hogy helyi idő szerint szombat délután döntöttek a fővárostól mintegy 450 kilométerre nyugatra lévő tűzhányó környékén fekvő települések evakuálásáról. A tájékoztatás szerint a hatóságok szükség esetén további kitelepítésekre is készen állnak.

A közelben lakók evakuálását tizenkét kilométeres körzetben rendelték el, a biztonsági zónában közlekedési korlátozásokat vezettek be. “Kisebb településekről van szó, amelyek lakosainak száma nem haladja meg a nyolcszáz főt. Mindenkit kitelepítettek” – tudatta Luis Felipe Puente, a polgári védelem országos koordinátora.

Mario Anguiano Moreno tartományi kormányzó arról számolt be, hogy Colima város repülőterét le kellett zárni a vulkán által kilövellt hamufelhő miatt. A tűzhányó csütörtökön kezdett ismét füst- és hamufelhőt kilövellni magából, a környező településeket azóta 5 centiméter vastag fehér hamuréteg borítja. A Colima oldalán lávafolyásokat is észleltek.

A mintegy 3860 méter magas tűzhányó lakatlan területen fekszik Jalisco és Colima szövetségi államok között, s Mexikó legaktívabb vulkánjai közé tartozik. A “Tűzvulkánnak” (Volcán de Fuego) is nevezett Colima utolsó nagy, pusztító erejű kitörése 1913-ban volt, majd ezt követően egészen 1988-ig “hallgatott”, s azóta ismét működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik