Vatikáni bíróság (Array)
Nagyvilág

Rosszul lett a pedofíliával vádolt nuncius

A vatikáni bíróságon nem kezdődhetett el a pedofíliával és gyermek-pornográf felvételek birtoklásával vádolt Josef Wesolowski volt nuncius pere.

A papi rendből kizárt, 67 éves volt érseket rosszullét miatt egy római kórházba kellett szállítani, jelenleg az intenzív osztályon ápolják. Kórtermét – mivel olasz területről van szó – az olasz rendőrség emberei felügyelik, hogy a volt nuncius ne tudjon elszökni. Josef Wesolowski Bírósági tárgyalása alig hat percig tartott, rosszulléte miatt a vatikáni bírók felfüggesztették a pert határozatlan időre.

A volt lengyel pap a nyolcvanas évektől dolgozott a vatikáni diplomáciában, 2008 és 2013 között apostoli nunciusként szolgált a Dominikai Köztársaságban. Ferenc pápa 2013 nyarán visszahívatta Rómába az őt érő pedofíliavádak miatt, nem sokkal azután, hogy a karibi ország rendőrsége vizsgálatot indított ellene gyermekekkel való szexuális visszaélés miatt.

Wesolowski ügye elsőként a vatikáni Hittani Kongregáció elé került, amely 2014 nyarán laikus státusba helyezte a volt nunciust, vagyis kizárta a papi rendből. A Hittani Kongregáció döntése tulajdonképpen az elsőfokú vatikáni ítéletnek felelt meg. Ezt követően, 2014 szeptemberében a vatikáni csendőrség őrizetbe vette a volt nunciust. Gyenge egészségi állapota miatt nem a vatikáni fogdába került, hanem majdnem két hónapig a vatikáni bíróság épületének egyik lakosztályában tartották fogva. Majd szabadlábra helyezték, de azóta nem hagyhatta el Vatikánváros területét.

Ajánlott videó