Külföld
menekült, Keleti pályaudvar 22 (Array)

Menekülttábor miatt hőzöngenek a bősiek

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 07. 12. 16:33

Egy egyezmény alapján egy túlzsúfolt osztrák táborból szállítanának migránsokat a magyar határhoz közeli Bősbe. Kapnak röpipályát is.

A szlovákiai Bős lakosai tiltakoznak, hogy jelenleg Ausztriában tartózkodó menekülteket szállásoljanak el a településen, ahol már megkezdték az erre kiszemelt épület felújítását.

A szlovák és az osztrák belügyminiszter megállapodott abban, hogy a magyar-szlovák határon fekvő Bős (Gabčikovo) községben található egyetemi épületben szállásolnak el 500 migránst, akiket az ausztriai Traiskirchenben lévő menekülttáborból visznek át oda több csoportban. Júliusban 50, augusztusban 200, szeptemberben további 250 migránst helyeznek el Bősön. Ausztria, ha szükségét érzi, három vagy négy évig is meghosszabbíthatja az erről kötött egyezményt.

Már a héten megkezdődtek és a tervek szerint július 20-án be is fejeződnek a bősi épület karbantartási munkálatai, így a vízhálózat és az elektromos rendszer felújítása. Jaros Zoltán, a projekt vezetője szerint még sok a tennivaló, de időben készen lesznek.

A PME épületét kapják

A pozsonyi műszaki egyetem négyemeletes épülete a nyolcvanas évek elején épült, először a vízierőművön dolgozóknak, majd diákoknak adott szállást. 1992-ben megállapodás jött létre a szlovák belügyminisztérium migrációs hivatala és az egyetem között a rászorulók befogadásáról.

menekult-Keleti-palyaudvar-22(1)(1)(650x433).jpg (Array) 

Jaros, az elszállásolást irányító egyetemi alkalmazott az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy az épületnek van moziterme, mellette pedig futball- és röplabdapályája is. Ez hasznos, mivel az utóbbi idők tapasztalatai szerint nem árt, ha a menekülteknek szabadidős tevékenységet biztosítanak. A 300 négyzetméteres konyhában hétfős személyzet dolgozik és naponta 2500 embert tudnak kiszolgálni.

A magyar médiából tájékozódnak, kár

Az APA megkérdezte a projekt vezetőjétől, mi a személyes véleménye arról, hogy a település lakosai nem nézik jó szemmel migránsok bősi elhelyezését. Jaros ezt azzal magyarázta, hogy a helybelieknek “meghamisított értesüléseik” vannak. Bős magyar lakosai közül ugyanis sokan a magyarországi tévék hírműsorai alapján alkotnak képet a menekülthelyzetről.

A polgármester, Fenes Iván a lakosokhoz intézett nyílt levélben kijelentette, hogy Bős vezetése a múltbeli tapasztalatok és a jelenlegi világméretű gondok alapján elhatárolódik a kormány tervétől, hogy a községben menekülttábort hozzanak létre. A levél szerint minden rendelkezésre álló eszközzel megpróbálják majd megakadályozni a tábor létrehozását.

A szlovák migrációs hivatal szerint az elmúlt 17 évben 4210 embert szállásoltak el itt, akik nem okoztak olyan gondot, amivel a bősieknek meg kellett volna küzdeni. A polgármester, aki 25 éve vezeti a várost, arról beszélt, hogy a lakók fenntartásai jogosak, hivatalos forrásból ő maga sem kapott tájékoztatást arról, hogy mikor, milyen ütemben helyezik el a migránsokat és hányat.

Mindkét oldal tiltakozik

Bős lakosai aláírásgyűjtésbe kezdtek a menekültek elhelyezése ellen. A petíciót kezdeményező 31 éves helyi vállalkozó, Jakus Zoltán szerint a Facebookon meghirdetett akció akár 2500 támogatóra is találhat. A környéken lakók leginkább a terjedő betegségektől és a terroristaveszélytől tartanak.

Közben csaknem 300 menekült tartott demonstrációt a traiskircheni menekülttábornál szombat késő délután az elhelyezési körülmények ellen. A demonstráció rendbontás nélkül lezajlott. Traiskirchenben a hét végére tovább emelkedett a menekültek száma: már 3500 migráns él itt, 1200-nak nincs ágya. Az osztrák belügy szerint múlt héten csaknem 2000 menekültkérelmet adtak be Ausztriában. A tárca június eleji adatai alapján idén rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adhatnak be az osztrák hatóságoknál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.