Nagyvilág

Sztrájkolnak légiirányítók Spanyolországban

Legiiranyito(430x286)(1).jpg (Array)
Legiiranyito(430x286)(1).jpg (Array)

Háromórás munkabeszüntetést tartanak a légiforgalmi irányítók Spanyolországban szombat délelőtt, amely mintegy 1000 járatot érint.

A spanyol fejlesztési minisztérium tájékoztatása szerint a tiltakozó akció idejére 80 százalékos szolgáltatásról állapodtak meg a spanyol légiforgalmi irányítók szakszervezetével (USCA), így arra számítanak, hogy a sztrájk káosz és késések nélkül zajlik majd le.

A szakszervezet négynapos részleges sztrájkot hirdetett júliusban, amelynek a szombati az első napja. Vasárnap délelőtt is háromórás munkabeszüntetést terveznek. Az akció július 25-én és 26-án folytatódik, amikor is a délutáni műszakban hagyják abba a munkát a tiltakozók három órára.

A légiirányítók azért sztrájkolnak, mert a spanyol légiközlekedési felügyelet (Enaire) felfüggesztéssel és fizetésmegvonással büntette 61 barcelonai kollégájukat egy 2010 december eleji spontán sztrájk miatt, amellyel az ellen tiltakoztak, hogy a kormány drasztikusan csökkentette az engedélyezett túlórák számát, és így jelentősen csökkent a jövedelmük.

Az egynapos tiltakozó akció akkor megbénította a spanyol repülőtereket, a kormánynak szükségállapotot kellett hirdetnie.

Idén júniusban a légiirányítók már tartottak egy négynapos részleges sztrájkot, amely nem okozott fennakadást spanyol repülőtereken.

A szakszervezet azért folytatja júliusban is az akciót, mert úgy vélik, nem zajlik valódi párbeszéd az illetékes szaktárcával a követeléseikről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik