Nagyvilág

Súlyos tűzharc Munkácsnál – a szélsőségesek készek letenni a fegyvert

munkacsi-harcok(960x640).jpg (Array)
munkacsi-harcok(960x640).jpg (Array)

Egyelőre nem tudni, miért alakult ki összecsapás a Jobboldali Szektor és a rendőri erők között.

A Munkács környéki hegyekben folytatódik a szombaton délután kezdődött tűzharc a rendőri erők és a szélsőséges Jobboldali Szektor fegyveresei között. Az összecsapásnak legalább két halottja és kilenc sérültje van – tudósít az MTI.

A tűzharc kitörésének pontos oka egyelőre nem ismert. Rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írják, hogy a Munkács melletti autóúton bekerített fegyvereseknek sikerült kitörniük, ezután indultak a hegységbe. A kárpátaljai rendőrségnek nincs elég embere a teljes körbekerítéshez, ezért Lemberg és Ivano-Frankivszk megyékből vezényeltek biztonsági erőket Munkácsra. A Jobboldali Szektor is erősítést küld.

Munkács körül megerősített ellenőrző pontokat állítottak fel, Ungvárról egy páncélozott csapatszállító indult Munkácsra. Artem Sevcsenko, az ukrán belügyminisztérium sajtószóvivője közölte: elindult a városba a Nemzeti Gárda egysége is.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyverletételre szólította fel az összecsapás résztvevőit, cserébe a konfliktus elfogulatlan kivizsgálását ígérve. Kárpátalján operatív törzset hoztak létre és egy különleges egység is elindult a helyszínre.

A Jobboldali Szektor bejelentette, hogy „harci riadókészültségbe” helyezte teljes politikai és katonai állományát. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közölte: felhívta a Jobboldali Szektor alakulatának parancsnoka és azt kérte, hogy tárgyalhasson az Ukrán Biztonsági Szolgálat terrorellenes központjának vezetésével a harc beszüntetéséről és a sebesültek ellátásáról. A szélsőségesek és a biztonsági szolgálat közti kapcsolat létrejött, Herascsenko reményét fejezte ki, hogy órákon belül sikerül békésen, törvényes keretek közt rendezni a helyzetet Munkácsnál.

A Jobboldali Szektor a tavalyi Majdan-tüntetésekhez csatlakozó szélsőséges erőkből jött létre. Számos valódi háborús tapasztalattal rendelkező veterán csatlakozott hozzá. A szervezet tagjait az oroszbarát szakadárok ellen vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, de ez hiba volt, miután nem engedelmeskedtek a hadvezetés parancsainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik