Nagyvilág

Emberölési kísérletnek nevezték a szerb miniszterelnök megdobálását

vucic megtámadása (Array)
vucic megtámadása (Array)

Aleksandar Vucic azt mondta: szerinte megtámadásával nem ért egyet a bosnyák nép és ő továbbra is nyitott a megbékélésre.

„Emberölési kísérletnek” nevezte Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter, hogy a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulójára rendezett megemlékezésen részt vevő Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt megdobálták.

Vucic jelenléte nem véletlenül váltott ki ellenszenvet a bosnyákokból: húsz évvel ezelőtt még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagja volt, a srebrenicai mészárlás után néhány nappal például azt találta mondani, hogy „ha megöltök egy szerbet, mi száz muszlimot gyilkolunk meg”.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter azt mondta: ez egész Szerbia és az ország együttműködési szándéka elleni támadás volt. Kijelentette: ez a srebrenicai mészárlás átpolitizáltságának következménye, ami a megbékélés helyett újabb megosztottsághoz és gyűlölethez vezetett.

Aleksandar Vucic szerint szervezett támadás történt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy folytatni kívánja a megbékélés politikáját. Azt mondta: az első dobások után meg akarta kérdezni a támadókat, hogy miért tették, hiszen ő „békét akar és kinyújtotta feléjük a kezét”. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a támadást nem az áldozatok hozzátartozói szervezték. Leszögezte, hogy továbbra is kinyújtja kezét a bosnyákok felé és mindig készen áll a problémák megoldására. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy a támadással nem ért egyet a bosnyák nép. „Elég volt a halottakból, elég volt a gyűlölködésből” – mondta, kiemelve, hogy a szerbeknek és a bosnyákoknak együtt kell élniük egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik