Nagyvilág

Bizakodva tárgyalnak a görögökről szombaton délután

Végre a hitelezőknek is elfogadható javaslattal állt elő a Ciprasz-kormány, pontot tehetnek a csőddel fenyegető huzavona végére.

Bizakodóak az Eurócsoport szombat délutáni brüsszeli tanácskozására érkezők azzal kapcsolatban, hogy létrejöhet a görög adósságválságra vonatkozó megállapodás – tudósít az MTI.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a várakozó újságíróknak azt mondta: biztos abban, hogy az eddiginél nagyobb előrelépést fognak elérni a tanácskozáson. Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerint most már úgy tűnik, hogy a görögök készen állnak arra, hogy jelentős gesztusokat tegyenek, a Ciprasz-kormány által vállalt reformintézkedések megfelelő tárgyalási alapnak tűnnek.

Már jóval az Eurócsoport ülése előtt Brüsszelbe érkezett Michael Sapin francia pénzügyminiszter és német kollégája, Wolfgang Schäuble, akik négyszemközti megbeszélést folytattak a helyszínen. Németország, mint Görögország legnagyobb hitelezője az euróövezeti országok között, még nem alakította ki álláspontját a legújabb görög intézkedéscsomagról.

Ha az euróövezeti pénzügyminiszterek szombaton délután rábólintanak a görög reformjavaslatokra és a cserébe kért újabb mentőprogramra, akkor várhatóan meg fogják bízni a hitelező intézményeket a részletek megtárgyalásával.

A görög javaslatcsomag, melyet szombatra virradóra szavazott meg a parlament, egyebek mellett adóemelést és nyugdíjcsökkentést tartalmaz. Az európai partnereknek ígért, hároméves időtartamra szóló intézkedésekért Görögország 53,5 milliárd eurós kölcsönt vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik