Nagyvilág

Súlyos közlekedési fennakadásokat és áramkimaradásokat okozott a tájfun

japan(210x140).jpg (Array)
japan(210x140).jpg (Array)

Okinava prefektúrában legalább húszan megsérültek. A Csan-Hom tájfun a hibás.

A japán meteorológiai szolgálat szerint helyi idő szerint péntek délután a 15 kilométeres sebességgel mozgó tájfun központja, helyenként az óránkénti 230 kilométeres sebességet meghaladó széllökések kíséretében haladt végig az Okinavához tartozó Mijako-szigetektől 150 kilométerre északra, és a kínai partok felé tart. Az Amami-szigetek térségében akár 12 méteres hullámokat korbácsolhat fel az erős szél, szombat reggelre 200 millimétere csapadék zúdulhat a térségre.

Az okinavai repülőtéren mintegy 90 légi járatot töröltek a vihar miatt, 15 ezer háztartásban nincs áramszolgáltatás. A Csan-Hom a nap folyamán éri el a kínai szárazföldet, és várhatóan ugyancsak hatalmas hullámokat korbácsol Fucsien és Csöcsiang tartomány partjainál. A meteorológusok szerint szupertájfunná fejlődhet.

A Csan-Hom tájfun – a Fülöp-szigeteken Falconnak nevezték el – az idén már a 9-ik trópusi vihar, amely a Csendes-óceán térségében keletkezett. A Fülöp-szigeteken 30 ember halálát követelte az ítéletidő, heten eltűntek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik