Nagyvilág

Rasszizmussal vádolják az izraeli kormány képviselőjét

Izrael-tank-es-ima(960x640).jpg (Array)
Izrael-tank-es-ima(960x640).jpg (Array)

Rasszizmussal vádolta meg az ellenzék Izraelben a kormány képviselőjét, mert megfenyegette a valószínűleg palesztin fogságba került etióp-izraeli fogoly családtagjait; Lior Lotan nyugalmazott ezredes ezt követően bocsánatot kért.

Lotan – Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogolycsere-ügyben eljáró különleges megbízottja – a tízes számú kereskedelmi tévécsatorna hangfelvétele szerint azzal fenyegette a palesztin Gázai övezetbe távozott, mentális gondokkal küzdő férfi családját, hogy ha az ügyet összefüggésbe hozzák az etióp zsidóknak a kormánnyal szemben hónapok óta tartó harcával, akkor ezzel “még egy évre Gázában tartják Ávrahám (Avera) Mangisztut”.

Lior Lotan később bocsánatot kért a Mangisztu családtól mondanivalójának tartalma és stílusa miatt, és maga Netanjahu is elítélte szavait. A kormányfő közölte, hogy a Gázai övezetet kormányzó Hamász szélsőséges palesztin szervezetet tekinti felelősnek az övezetben fogva tartott két izraeliért, és mindent megtesz hazavitelükért. Netanjahu személyes beszélgetésre is invitálta a Mangisztu-rokonságot.

Sajtóértesülések szerint Lotan egyebek közt azt mondta a családtagoknak, hogy “két lehetőségük van: vagy a Hamászra mutatnak, és azt mondják neki, felelősek a sorsáért, adják vissza, tudni akarjuk, hogy él-e még. Vagy Jeruzsálemre mutatnak, és azt mondják, hogy nem jártak el helyesen, átengedték a határon Gázába, nem válaszoltak a leveleinkre”.

“Válasszanak, amit akarnak, de felelősek lesznek a következményekért”- tette hozzá a megbízott, megfenyegetve a családot, hogy ha tagjai “nem viselkednek helyesen”, akkor újabb évekre “Gázában tartják” az oda távozott és valószínűleg a Hamász fogságába került fiukat.

Lotan szavait a beszélgetésen jelen lévő – etióp származású – tévériporter rögzítette, majd nyilvánosságra hozta, amit óriási felzúdulás követett.

Az izraeli ellenzék Netanjahu megbízottjának menesztését követeli. Jichák Hercog, az ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője a közszolgálati rádióban élesen bírálta Netanjahut az üggyel kapcsolatban. Azt mondta, hogy súlyos tények kerültek napvilágra, melyek a legmagasabb szintű mulasztást mutatják a vezetésben, és a kormányfőnek személyesen kell vállalnia a felelősséget értük.

“Felelősség terheli azt, aki nem jelentette az esetet, nem tanácskozott az ügyben és nem felelt a levelekre, s alkalmatlan miniszterelnöknek” – vélekedett Hercog.

Az izraeli média csütörtökön hozhatta nyilvánosságra a hosszú ideig bizalmasan kezelt információkat arról, hogy a Hamász valószínűleg fogságában tart két izraeli állampolgárt a Gázai övezetben; mindketten több hónapja és saját akaratukból léptek át az övezet határán, s mindketten mentális problémákkal küzdenek. Egyikük az Askelónban lakó, huszonnyolc éves Mangisztu, másikuk pedig a Negev-sivatagban élő beduin (arab) közösség egyik tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik