Nagyvilág

Kapacitáshiány miatt utasította el a határellenőrzést az osztrák rendőrség

A szélsőjobboldali Szabadságpárt szerint direkt szívatja őket a rendőrséget felügyelő szövetségi belügyminisztérium. Burgenlandban egyébként példátlan kormánykoalíció állt fel csütörtökön.

Határellenőrzést rendelt el pénteken késő délutánra Burgenland tartomány helyettes vezetője, de a rendőrség túlterheltség miatt nem hajtotta végre a rendeletet – írja a HVG.hu.

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt tartományi frakcióvezetője csütörtök óta tölti be a tartományi kormányfő-helyettesi posztot és máris bejelentést tett a forgalomellenőrzésről, amely szerinte „a bűnözők szabad mozgásának megakadályozásához” járulna hozzá. Johann Tschürtz azt is közölte, hogy rendszeresen lesz ilyen.

A péntekre bejelentett akciót azonban a rendőrség elutasította – arra hivatkozva, hogy a menekültáradat komoly többlet-munkaterhet jelent most számukra. A Szabadságpárt ugyanakkor úgy véli, hogy az Osztrák Néppárt által vezetett szövetségi belügyminisztérium tett keresztbe. Geza Molnar, a Szabadságpárt tartományi képviselője szerint az Osztrák Néppárt „nem a polgárok biztonságát tartja szem előtt, hanem a tartományi kormánykoalíciót akarja akadályozni”. A Néppárt tartományi frakcióvezetője ezt nevetségesnek nevezte.

Burgenlandban egyébként eddig példátlan tartományi kormánykoalíció alakult ki: a szélsőjobboldali Szabadságpárt a szociáldemokratákkal működik együtt, noha az Osztrák Szociáldemokrata Párt országos szinten elutasítja az együttműködést a szélséséges Szabadságpárttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik