Nagyvilág

Indonéziában több repülőteret zártak le egy vulkánkitörés miatt

vulkan(960x640).jpg (Array)
vulkan(960x640).jpg (Array)

Öt nagy repülőteret zártak le Indonéziában pénteken egy kelet-jávai vulkán által kilövellt hamu miatt, a repülési tilalom több száz járatot és turisták ezreit érinti az idegenforgalmi szezon kellős közepén.

A légi közlekedési hatóságok szerint a Raung vulkán által kilövellt hamufelhő miatti zárlat érinti a turisták körében népszerű Bali és Lombok szigetek repülőtereit is, de a jakartai és a surabajai légi kikötőkben is járatokat kellett törölni vagy késleltetni.

Bali repülőterén 230 járatot töröltek, 160 belföldit és 170 nemzetközit. A Garuda Indonesia állami légitársaság négy repülőtéren törölte az összes induló és érkező járatát, 112, javarészt Balira induló gépe rekedt a repülőtereken, de a Melbourne-be, Oszakába, Szöulba és Szingapúrba tartó járatai sem tudtak felszállni. Több más légitársaság vonalait is érinti a repülési tilalom.

A Kelet-Jáva keleti csücskén fekvő 3,3 ezer méter Raung vulkán június vége óta mutat fokozott aktivitást, lávát és hamut lövell ki magából. A Raung egyike a csendes-óceáni “tűzgyűrű” mentén fekvő Indonézia 129 aktív vulkánjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik