Nagyvilág

Elvették Berlusconitól a parlamenti életjáradékát

berlusconi (Array)
berlusconi (Array)

Az olasz törvényhozás tíz egykori szenátorát és nyolc volt képviselőjét fosztották meg csütörtökön az életjáradékától, miután jogerős bírósági ítélet született ellenük. Az anyagi támogatást Silvio Berlusconi volt kormányfőtől is megvonták.

A római parlament egykori tagjainak járó életjáradékot azoktól a volt szenátoroktól és képviselőktől vonták meg, akiket az olasz bíróság jogerősen több mint két évre ítélt olyan súlyos bűncselekményekért, mint a szervezett bűnözéssel való szövetkezés vagy a korrupció.

Az eddig havonta kapott életjáradéktól többek között elesett Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt elnöke is, akit 2013-ban adócsalásért jogerősen négy év börtönre ítéltek, de ebből csak tíz hónapot kellett letöltenie közmunkavégzéssel. Berlusconit az olasz parlamentből is kizárták, életjáradékot azonban továbbra is kapott az 1994 óta a parlamentben töltött évek után.

Az életjáradékot megvonták Marcello Dell’Utritól, a FI volt szenátorától is, aki 2014-től hétéves börtönbüntetését tölti a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezettel való együttműködés miatt. Az anyagi támogatástól az adócsalásért elítélt Vittorio Cecchi Gori egykori olasz filmproducer, volt szenátor is elesett. Berlusconit, Dell’Utrit és Cecchi Gorit is Olaszország leggazdagabb emberei között tartják számon.

Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) nevetségesnek nevezte, hogy az olasz parlamentnek csak tizennyolc tagjától vonták meg az életjáradékot, miközben számításaik szerint több mint ezerötszáz volt szenátor és képviselő részesül továbbra is jogtalanul az akár havi háromezer eurót (900 ezer forintot) is meghaladó juttatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik