Nagyvilág

Egyre több a kétgyerekes kínai család

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2015. 07. 10. 13:41

Másfél év alatt 1 millió 450 ezer házaspár élt az egykepolitika legutóbbi lazítása adta lehetőséggel.

Korábban a témában:

A Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság pénteki közlése szerint 2013 végétől havi átlagban 80-90 ezer pár nyújtotta be kérelmét a hivatalokhoz. Az eddigi csúcsot tavaly júliusban és augusztusban mérték, amikor 150 ezer kérelmet nyújtottak be.

Az érvényes szabályozás szerint amennyiben a szülők egyike egygyermekes családból származik, már jogosultak a második gyerek vállalására.

A statisztikák azt mutatják, hogy Kínában körülbelül 11 millió ilyen család létezik, az érintettek 70 százaléka 1980 után született – tájékoztatott sajtótájékoztatóján a családtervezést felügyelő országos szerv igazgató-helyettese, Jang Ven-csuang. Ez azt jelenti, hogy eddig a jogosultaknak a 13 százaléka jelezte, hogy gyermekének testvért szeretne.

Az országos statisztikai hivatal felmérése szerint a feltételeknek megfelelő házaspárok mintegy 40 százaléka kíván élni a lehetőséggel.

A több mint 35 éves egykepolitika kezdettől fogva lehetőséget adott egynél több gyerek vállalására is a nemzeti kisebbséghez tartozóknak, illetve azon vidékiek számára, akiknek az első gyermekük lány. Később azoknak a családoknak is megadták a felmentést, ahol mindkét szülő egyke.

A kínai demográfusok azt állítják, hogy ha nem vezették volna be a családtervezést 1979-ben, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, a világ népessége pedig 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot.

A politika közvetett hátrányos következményeként azonban súlyosan felborult a férfiak és a nők egymáshoz viszonyított aránya, miközben öregszik a társadalom, és sok helyütt munkaerőhiány lépett fel.

A népesség struktúrájára vonatkozó legfrissebb adatokból az olvasható ki, hogy minden 100 nőre csaknem 116 férfi jut. A munkaképes korú, vagyis a 15-59 éves közötti lakosság száma 930 millió fő, ez a réteg a 2011-ben mért csúcshoz képest 10 millióval megfogyatkozott. Jang szerint ez a szám még mindig magasnak számít, duplája az európainak, és nagyobb a fejlett országokban élő munkaképes korúak összesített számánál.

A 60 év felettiek száma tavaly elérte a 212 milliót, ez a teljes lakosság 15,5 százaléka. 2010-ben ez a korosztály még csak a népesség 13,3 százalékát adta.

A pénteki tájékoztatón az is elhangzott, hogy a lazításoknak köszönhetően tavaly csaknem egymillióval nőtt az újszülöttek száma, s ezzel az éves népességszaporulat elérte a 16,87 milliót. A világ legnépesebb országának lakossága 2014 végén megközelítette az 1 milliárd 370 milliót.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.