Nagyvilág

Az Igazi Csíki Sör mellett döntött az európai hivatal

A Heineken Romania szerint megtévesztő a kis székely sörmanufaktúra terméke, de a védjegyhivatal szerint erről szó sincs.

Elutasította az európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatal a Heineken Romania kérelmét – a söripari óriás az „Igazi Csíki Sör” védjegy megsemmisítését kérte arra hivatkozva, hogy az elnevezés megtévesztően hasonlít az általa forgalmazott Ciuc márkához, amit a székelyek „csíki sörként” emlegetnek.

A Csíki Sör Manufaktúra alapítója, Lénárd András az MTI-nek elmondta: még a sörgyártás elkezdése előtt levédte az „Igazi Csíki Sör” védjegyet az európai hivatalnál, mely most, a Heineken óvása nyomán újfent megállapította, hogy az sem megjelenésében, sem kiejtésében, sem tartalmilag nem téveszthető össze a Ciuc márkával.

A Hargita megyei törvényszék viszont első fokkon a Heineken keresetének adott helyt és megtiltotta az „Igazi Csíki Sör” forgalmazását. Lénárd András viszont közölte: a védjegyhivatal döntésére alapozva fellebbezni fog a bírósági ítélet ellen.

Lénárd elmondta: a Heineken termelése nagyságrendileg ezerszerese az ő manufaktúrájának, de nekik is megvan a lehetőségük a növekedésre, véleménye szerint ettől tarthat az óriáscég, illetve attól, hogy az emberek „rájönnek, hogy hatalmas a különbség az ipari és a kézműves sörök között”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik