Nagyvilág

Az ENSZ figyelmeztette Európát: Görögországnak segítségre van szüksége

Görögországnak sürgősen segítségre van szüksége, hogy kezelni tudja a migránsok példátlan áradatát - figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken.

Naponta átlagosan ezren érkeznek Görögországba, ami az ENSZ-hivatal tájékoztatása szerint több, mint bármikor korábban. Míg tavaly egész évben 34 500-an, addig az idei első félévben több mint 77 ezren értek partot a dél-európai országban az ENSZ adatai szerint. Több mint hatvan százalékuk a polgárháború dúlta Szíriából érkezett, mások Afganisztánból, Irakból, Szomáliából vagy Eritreából menekültek – mutatott rá az UNHCR.

“Az ingatag gazdasági helyzet az érkezők egyre nagyobb számával együtt nagy nyomás alá helyezi a kis szigetek önkormányzatait” – mondta William Spindler, az UNHCR szóvivője egy genfi sajtótájékoztatón. Spindler kiemelte Leszbosz szigetét, ahol szavai szerint “különösen drámai” a helyzet.

Megjegyezte egyúttal, hogy a legtöbben, miután regisztráltatták magukat a görög hatóságoknál, továbbindulnak az országból Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül Nyugat- és Észak-Európa felé. A nyugat-balkáni országok hatóságaihoz kilencszer annyi menedékjog iránti kérelem érkezik, mint egy évvel korábban.
“Azt várjuk, hogy az EU aktiválja sürgősségi mechanizmusát, mert Görögország az Európai Unió része. Ez Európában történik, Európa küszöbén” – fogalmazott a szóvivő.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a 2015-ös év folyamán eddig mintegy 150 ezer migráns érkezett a tengeren át Európába, a legtöbbjük Olaszország és Görögország partjaira. Több mint 1900-an fúltak vízbe az átkelési kísérlet során, kétszer annyian, mint a tavalyi év azonos időszakában – közölte pénteken az IOM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik