Nagyvilág

Amerika a magyar igazságszolgáltatás és választási rendszer miatt aggódik

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken kétoldalú találkozón egyeztetett Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettessel. A vitás kérdések is szóba keröltek.

A Croatia Forum elnevezésű, kétnapos nemzetközi kül- és biztonságpolitikai tanácskozás alkalmából Horvátországban tartózkodó miniszter telefonon tájékoztatta az MTI-t.

Az Egyesült Államok és Magyarország közötti vitás kérdésekkel kapcsolatban az amerikai államtitkár-helyettes a magyar választási rendszer, a médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás témakörét hozta fel. Szijjártó azzal érvelt: ezeken a területeken a magyar jogszabályok és a jogszabály-alkalmazási gyakorlat teljes mértékben kiállja az európai jogszabályok és értékek próbáját. “Magyarország egy modern demokrácia, ahol a demokratikus intézmények jól működnek” – hangsúlyozta. Szijjártó Péter azt mondta, a két ország között több területen fennmaradtak a viták, mindazonáltal megállapodtak abban, hogy szorosan együttműködnek a jövőben is, és folyamatos konzultációt tartanak fenn a kétoldalú politikai kérdésekben.

Szijjártó Péter a védelmi együttműködéssel kapcsolatban leszögezte az amerikai külügyi politikusnak, hogy az zökkenőmentesen halad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik