Nagyvilág

Menekültügy: Merkel uniós segítséget ígért Magyarországnak

angela merkel, aleksandar vucic (Array)
angela merkel, aleksandar vucic (Array)

A német kancellár szerint túl sok teher hárul hazánkra és Szerbiára, de a kerítésépítés nem megoldás. A szerb miniszterelnök megpróbálta lebeszélni Orbánt.

Az Európai Unió segíteni fogja a nyugat-balkáni országokat és Magyarországot abban, hogy megoldást találjanak a menekültáradatra – közölte szerdán Belgrádban Angela Merkel német kancellár. Merkel elmondta: korábban Olaszország és Görögország volt a bevándorlók első számú célpontja, de júniusban és júliusban sokat változott a helyzet, egyre inkább a nyugat-balkáni országokon próbálnak keresztüljutni, így ezután segíteni fogják ezeket az országokat.

A szerb kormányfővel folytatott megbeszélés után a kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia tranzitországgá vált, naponta több mint ezer migráns érkezik területére. Az EU migrációs politikája már nem működik, túl sok terhet ró Szerbiára és Magyarországra, ezért segíteni kell – közölte. Ugyanakkor mind Merkel, mind Vucic szerb miniszterelnök kijelentette, hogy a falak felépítése nem jelent megoldást.

Vucic elmondta: a problémát Szerbia egyedül nem tudja megoldani, ezért jó együttműködést épített ki a német, osztrák és a magyar rendőrséggel. Megpróbálta lebeszélni Orbán Viktort arról, hogy kerítést emeljen a magyar-szerb határon, de nem járt sikerrel, abban bízik, hogy más országok vezetői is beszélnek majd vele erről a kérdésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik