Külföld
szíriai menekültek (Array)

Európa végigrinyálja az évet, de nem segít azoknak, akiknek kéne

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 07. 09. 18:46

Sokkal több segítségre lenne szükség a Közel-Keleten, ahol olyan menekültkrízis van, amit évtizedek óta nem láttak. Eközben Európa nyávog, hisztizik és rinyál, és nem tesz semmit az embertársakért.

Több mint 4 millió szír volt kénytelen elhagyni az otthonát az országot tépázó polgárháború miatt – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Antonio Guterres. Az utóbbi tíz hónapban már egymillió ember lépte át a török határt, 7 millió ember pedig Szírián belül volt kénytelen odébbállni.

Guterres a helyzetet “a generációnk legsúlyosabb humanitárius válságának” nevezte. A BBC szerint negyedszázada nem volt a világon olyan súlyos konfliktus, ami miatt ennyi embernek kellett volna elmenekülnie. A konfliktus 2011 tavaszi kitörése óta a legóvatosabb becslések szerint is 230 ezren haltak meg az öldöklésben, amit az Iszlám Állam megjelenése új, minden eddiginél mélyebb szintekre süllyesztett.

szíriai menekültek (Array) 

Az ENSZ adatai szerint jelenleg így áll a helyzet, ennyi menekültet fogadtak be a környező országok (a számok láttán el lehet gondolkozni, hogy Magyarország 150 ezer menekülttől van betojva, akik különben sem maradnának itt):

  1. Törökország: 1 805 255 fő,
  2. Libanon: 1 172 753 fő,
  3. Jordánia: 629 128 fő,
  4. Irak: 249 726 fő,
  5. Egyiptom: 132 375 fő,
  6. Észak-Afrika többi országa: 24 055 fő.

Sok szír menekült megpróbál Európába hajózni, a 2015 első felében ideérkező 137 ezer migráns harmada szíriai volt. Guterres továbbra is állítja, hogy Európának sokkal többet kéne segítenie, amikor már az ENSZ se tud mit tenni a menekültek tömegével, az emberi drámával. A menekültügyi főbiztosság szerint ha ilyen ütemben hagyják el az emberek Szíriát, az év végére 4,27 millióra nőhet a menekültek száma. AZ ENSZ-nek pedig még az ellátásukra kiszámított 5,5 milliárd dolláros (1577 milliárd forintos) összeg több mint háromnegyede hiányzik.

A háborúnak eközben se vége, se hossza, egymással harcolnak a kormányerők, az Iszlám Állam barbárjai, az al-Kaida fiókszervei, a mérsékelt felkelők, a kurdok, a nyugati és arab országok légierői és a megszámlálhatatlan kis milícia csapatai.

Kiskorú harcosok

Az év eleje óta több mint 1100 kiskorút toborzott az Iszlám Állam Szíriában – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az Iszlám Állam speciális irodákon keresztül igyekszik megnyerni a fiatalokat az ellenőrzése alatt álló területeken. A terrorszervezet szolgálatába álló kiskorúakat azután ott látni a harcolók között.

Az OSDH szerint az utóbbi három napban a “kalifátus kölykei” közül hárman követtek el öngyilkos merényletet. Július 6. óta az Iszlám Állam legalább 9 kiskorú tagja vesztette életét a harcokban. Az Iszlám Állam azután fogott hozzá a gyerekek toborzásához, hogy a törökök már nem engednek be annyi külföldi dzsihadistát. Mostanáig a “kalifátus” mintegy 150 “kölyke”, azaz kiskorú harcosa vesztette életét a szíriai és iraki konfliktusban. Az Iszlám Állam ráadásul Európában is toboroz kiskorúakat – írja az MTI.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.