Nagyvilág

Európa végigrinyálja az évet, de nem segít azoknak, akiknek kéne

szíriai menekültek (Array)
szíriai menekültek (Array)

Sokkal több segítségre lenne szükség a Közel-Keleten, ahol olyan menekültkrízis van, amit évtizedek óta nem láttak. Eközben Európa nyávog, hisztizik és rinyál, és nem tesz semmit az embertársakért.

Több mint 4 millió szír volt kénytelen elhagyni az otthonát az országot tépázó polgárháború miatt – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Antonio Guterres. Az utóbbi tíz hónapban már egymillió ember lépte át a török határt, 7 millió ember pedig Szírián belül volt kénytelen odébbállni.

Guterres a helyzetet “a generációnk legsúlyosabb humanitárius válságának” nevezte. A BBC szerint negyedszázada nem volt a világon olyan súlyos konfliktus, ami miatt ennyi embernek kellett volna elmenekülnie. A konfliktus 2011 tavaszi kitörése óta a legóvatosabb becslések szerint is 230 ezren haltak meg az öldöklésben, amit az Iszlám Állam megjelenése új, minden eddiginél mélyebb szintekre süllyesztett.

 

Az ENSZ adatai szerint jelenleg így áll a helyzet, ennyi menekültet fogadtak be a környező országok (a számok láttán el lehet gondolkozni, hogy Magyarország 150 ezer menekülttől van betojva, akik különben sem maradnának itt):

  1. Törökország: 1 805 255 fő,
  2. Libanon: 1 172 753 fő,
  3. Jordánia: 629 128 fő,
  4. Irak: 249 726 fő,
  5. Egyiptom: 132 375 fő,
  6. Észak-Afrika többi országa: 24 055 fő.

Sok szír menekült megpróbál Európába hajózni, a 2015 első felében ideérkező 137 ezer migráns harmada szíriai volt. Guterres továbbra is állítja, hogy Európának sokkal többet kéne segítenie, amikor már az ENSZ se tud mit tenni a menekültek tömegével, az emberi drámával. A menekültügyi főbiztosság szerint ha ilyen ütemben hagyják el az emberek Szíriát, az év végére 4,27 millióra nőhet a menekültek száma. AZ ENSZ-nek pedig még az ellátásukra kiszámított 5,5 milliárd dolláros (1577 milliárd forintos) összeg több mint háromnegyede hiányzik.

A háborúnak eközben se vége, se hossza, egymással harcolnak a kormányerők, az Iszlám Állam barbárjai, az al-Kaida fiókszervei, a mérsékelt felkelők, a kurdok, a nyugati és arab országok légierői és a megszámlálhatatlan kis milícia csapatai.

Kiskorú harcosok

Az év eleje óta több mint 1100 kiskorút toborzott az Iszlám Állam Szíriában – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az Iszlám Állam speciális irodákon keresztül igyekszik megnyerni a fiatalokat az ellenőrzése alatt álló területeken. A terrorszervezet szolgálatába álló kiskorúakat azután ott látni a harcolók között.

Az OSDH szerint az utóbbi három napban a “kalifátus kölykei” közül hárman követtek el öngyilkos merényletet. Július 6. óta az Iszlám Állam legalább 9 kiskorú tagja vesztette életét a harcokban. Az Iszlám Állam azután fogott hozzá a gyerekek toborzásához, hogy a törökök már nem engednek be annyi külföldi dzsihadistát. Mostanáig a “kalifátus” mintegy 150 “kölyke”, azaz kiskorú harcosa vesztette életét a szíriai és iraki konfliktusban. Az Iszlám Állam ráadásul Európában is toboroz kiskorúakat – írja az MTI.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik