Külföld
manuel-valls(960x640).jpg (Array)

A vasárnapi nyitvatartáson huzakodnak a franciák

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 07. 09. 16:55

Az EU gazdasági reformcsomagot kért Párizstól, de a francia politikai erőknek nem tetszik ez annyira. Pláne, hogy kibővítsék a vasárnapi nyitvatartást.

Korábban a témában:

Manuel Valls francia miniszterelnök (ld. a képen) csütörtökön bejelentette, hogy harmadszor sem engedi parlamenti szavazásra, hanem rendeletben hirdeti ki a gazdaság fellendítésére összeállított reformcsomagot, aminek legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitvatartás bővítése.

Az év elején kezdődött maratoni parlamenti vita után csütörtökön lett volna a javaslat végleges elfogadásáról szóló szavazás. A miniszterelnök azonban az öt hónappal ezelőtti első és a múlt havi második olvasathoz hasonlóan azért választotta ezt az eszközt, mert a kormányzó Szocialista Párt balszárnyának tiltakozása miatt nem garantálható a többség a tervezet elfogadásához.

manuel-valls(960x640).jpg (Array) 

Az előző két esettel ellentétben az ellenzék most nem kíván bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, miután azt az előző két esetben elvetette a képviselők többsége.

Lö röform

A kormány az alkotmány 49.3-as cikkelye alapján hirdeti ki rendeltben a gazdaságpolitikai reformot. A tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, ha egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt. Azaz a törvény péntek délutántól tekintendő elfogadottnak. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál támadják meg a törvényt.

Az eredetileg százról több mint négyszáz javaslatra bővült gazdasági reformcsomagot, amit Brüsszel nyomására állított össze a kormány a gazdaság ösztönzésére és a munkahelyteremtésért, a jobboldal nem tartja elég hatékonynak, a baloldali képviselők és a szakszervezetek pedig túl liberálisnak ítélték meg. Legtöbben elsősorban a vasárnapi nyitvatartás bővítését kifogásolták.

Az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. Az engedélyezett napokat az önkormányzat jelöli ki, az alkalmazottak önkéntes alapon és 100 százalékos pótlékkal foglalkoztathatók vasárnap. A szöveg az igazságügyi szektorban szigorúan szabályozott foglalkoztatási ágak (közjegyzők, ügyvédek, végrehajtók) liberalizációját is kezdeményezi, továbbá megnyitja a piac előtt a jelenleg szigorúan szabályozott belföldi távolsági buszközlekedést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.