Nagyvilág

Vasárnap kirugdoshatják a görögöket az euróövezetből

Alekszisz-Ciprasz(210x140).jpg (Array)
Alekszisz-Ciprasz(210x140).jpg (Array)

Már kedden azt várták, hogy Alekszisz Ciprasz előáll valamilyen konkrét javaslattal, de nem került rá sor. Vasárnapra az összes uniós tagállamot összehívták, mindenki ideges.

Továbbra sem sikerült megállapodásra jutni Görögország adósságválságának ügyében – közölte Angela Merkel német kancellár kedden este, az euróövezeti országok csúcsvezetőinek brüsszeli tanácskozása után. Bejelentette, hogy vasárnapra újabb csúcstalálkozót hívtak össze, amelyre valamennyi EU-tagállam képviselőjét várják, nem csak az euróövezeti tagokat.

A kancellár reméli, hogy Görögország csütörtökig megfelelő, kellően részletezett javaslatokkal áll elő egy újabb, több évre szóló pénzügyi mentőprogramra vonatkozóan. Ugyanakkor már szerdára várják Alekszisz Ciprasztól annak részletezését, hogy milyen reformokat kíván megvalósítani, ennek fényében fogják megítélni, hogy a görög reformtervek kellően megalapoznak-e egy újabb uniós mentőprogramot.

Merkel határozottan megerősítette, hogy szó sem lehet a görög adósságállomány részleges leírásáról, ami eddig a görög kormány legfontosabb törekvése volt. Ezt ugyanis tiltják az uniós alapszerződések előírásai. Ugyanakkor elmondta, hogy nem került szóba a keddi csúcstalálkozón, hogy Görögország saját fizetőeszközt vezetne be, a vasárnapi EU-csúcs fog választ adni arra, hogy lehetséges-e a görögök távozása az euróövezetből.

Ciprasz pozitívan értékelte a csúcsot

Alekszisz Ciprasz kedden este az euróövezeti csúcs után azt mondta: a hét végéig meg kell találni a végső kiutat az adósságválságból. A találkozót a görög miniszterelnök pozitívan értékelte. Azt állította, hogy társadalmilag igazságos és egyben gazdaságilag életképes megoldási javaslatot dolgoztak ki, az erről folytatandó tárgyalások azonnal megkezdődnek és legkésőbb a hét végére lezárulnak. Ezzel lekerül a napirendről Görögország távozása az euróövezetből – vélte.

Tusk: a végső határidő ezen a héten lejár

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette: ha vasárnapig nem sikerül megállapodni Görögországgal, véget érnek a tárgyalások és „a lehető legrosszabb forgatókönyv is elképzelhető”. Azt mondta, eddig szándékosan kerülte, hogy erről beszéljen, de most „hangosan és világosan ki kell mondani, hogy a végső határidő ezen a héten lejár”.

Tusk elmondta: a keddi csúcstalálkozón Ciprasz vállalta, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus jogi kereteinek megfelelően, szigorú gazdaságpolitikai feltételekhez kötötten, írásban fog támogatásért folyamodni. A görög miniszterelnöktől azt várják, hogyátfogó reformtervét legkésőbb csütörtökön terjessze a hitelezés koordinálásáért és a reformintézkedések ellenőrzéséért felelős intézmények, így az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF elé.

Donald Tusk szerint a jelenlegi helyzet kialakulásáért mindenki osztozik a felelősségen, ha pedig vasárnap sikerül megállapodni, az mindenki közös sikere lesz, nem lesznek győztesek és vesztesek. Ugyanakkor megállapodás hiányában a görög csőd és a görög bankrendszer összeomlása mindenekelőtt a görögök számára lesz fájdalmas – tette hozzá.

Juncker keze megint csicskalángosra áll

Jean-Claude Juncker határozottan elutasította a görög népszavazási kampányban elhangzott kijelentéseket, mely szerint a nemzetközi intézmények nem tisztelik a görög nép méltóságát, a hitelezők pedig terroristák. Ugyanakkor elmondta: igazolva látja saját korábbi állítását, azt, hogy a nemek győzelme jelentősen meggyengíti az ország pozícióját. Az Európai Bizottság elnöke most először mondta ki, hogy a bizottságnak van kész forgatókönyve arra az esetre, ha Görögország távozik az euróövezetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik