Nagyvilág

Tunézia biztonsági falat emel líbiai határán

tunéziai katonák (Array)
tunéziai katonák (Array)

A tunéziai merénylet után az ország falat húz líbiai határán, hogy megvédje magát a szélsőségesektől, jelentette be az észak-afrikai ország miniszterelnöke.

Habíb Eszid az állami televízióban tett kedd esti bejelentésében egyebek között a szomszédos országból illegálisan érkező szélsőségesek jelentette veszéllyel indokolta kormánya döntését a 168 kilométer hosszú és 2 méter magas építmény felhúzásáról.

A tengerparttól induló létesítmény építését már megkezdték, és várhatóan év végéig befejeződnek a munkálatok. A hadsereg építi fel a falat, amelynek mentén ellenőrző pontokat is fognak telepíteni – derült ki a kormányfő tájékoztatásából.

A BBC brit közszolgálati adó információi szerint a népszerű tunéziai üdülőhelyen, Szúszában június 26-án 38 külföldi – többségében brit – turistával végző terroristát a polgárháború sújtotta Líbiában képezte ki az Anszár as-Saría nevű milícia. A vérfürdő elkövetőjével végül a tunéziai biztonsági erők végeztek.

Eszid azt is elmondta, hogy a Tunéziába való engedély nélküli beutazások visszaszorítása érdekében járőröket is vezényelnek a líbiai határhoz, és a levegőből is ellenőrzik a térséget. A két ország közötti határ mintegy 460 kilométer hosszú.

A tunéziai kormány a napokban más terrorellenes intézkedést is hozott: szombaton 30 napos rendkívüli állapotot hirdetett ki, továbbá tervbe vette mintegy 80 olyan mecset bezárását, amelyek nem állami ellenőrzés alatt állnak. A merényletről bővebben itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik