Nagyvilág

Putyin szívhezszóló vallomást tett Kínának a BRICS-találkozón

Oroszország és Kína minden nehézséget legyőz és minden feladatot megold együtt - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán Hszi Csin-ping kínai elnöknek a baskírföldi Ufában kezdődött kétnapos BRICS-csúcstalálkozón.

Az orosz államfő a BRICS-csúcstalálkozó házigazdájaként a rendezvény első napján több kollégájával is találkozott.
A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magába foglaló tömörülés elnöki feladatait Oroszország április elsején vette át.

Putyin az ufai tanácskozás elején azt mondta, hogy “tökéletesen tisztában vagyunk a gazdasági és a nemzetközi politikai nehézségekkel, de egyesítve erőinket, kétségkívül minden előttünk álló problémát legyőzünk és minden kérdést megoldunk”. A kínai elnök megerősítette országa készségét az együttműködésre. Az orosz sajtó csupán ezt a néhány mondatot idézte mindkét állami vezetőtől.

Elmélyült

Az orosz-kínai politikai-gazdasági kapcsolatok különösen elmélyültek az ukrán válság kitörése óta. Hszi Csin-ping kínai elnök részt vett a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulóján tartott moszkvai katonai díszszemlén is. A VII. BRICS-csúcstalálkozó az Ural-hegységtől 100 kilométerre nyugatra található baskírföldi fővárosban zajlik, ahol ugyancsak a héten a Sanghaji Együttműködés Szervezete (SESZ) tagállamainak, valamint megfigyelői státuszú és a SESZ-szel partneri együttműködést folytató országok vezetői is eszmecserét folytatnak a legfontosabb világpolitikai kérdésekről és a gazdasági együttműködésről.

A Pervij kanal orosz állam televíziós csatorna értesülései szerint a BRICS-csoport állami vezetői a tanácskozáson megvitatják a görögországi és az ukrajnai válságot, az iráni atomprogram korlátozása körüli problémákat és a szíriai válság rendezését. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a görög és az ukrajnai válság nem került szóba Vlagyimir Putyin szerdai kétoldalú találkozóin.

Különülnének

A BRICS-országok a Föld területének 26 százalékát foglalják el. Lakosságuk együtt a világ népességének 42 százalékát teszi ki, GDP-jük együttesen a világ gazdasági teljesítményének 30 százalékát jelenti. Az orosz közlések szerint 2013-ban a világ kereskedelmi forgalmának 16,1 százalékát adták, míg a Föld országainak katonai kiadásaiból 10,8 százalékos, a hagyományos energiahordozók termeléséből 40,2 százalékos volt a részesedésük.

Oroszország alapvetően a szervezet pénzintézetének, a kezdetben 50, majd 100 milliárd dolláros alaptőkéjű fejlesztési banknak a (New Development Bank) beindítására összpontosít. A BRICS-csoport saját valutaalapot (Contingent Reserve Bank) is létrehoz, valamint külön hitelminősítő szervezet létesítésén is gondolkodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik