Nagyvilág

Három napig menetelnek a húsz évvel ezelőtti népirtás emlékére

1995-ben nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, majd mészároltak le a szerb csapatok Srebrenicában.

Több ezren indultak útnak szerdán a meneten, melynek résztvevői három nap alatt teszik meg – az ellenkező irányban – azt a 110 kilométeres utat, melyen a srebrenicai muzulmánok 1995-ben elmenekültek a tömegmészárlás elől.

A menet a boszniai Tuzla melletti Nezuk faluból indult, péntek este érkeznek meg a Srebrenicától északra fekvő Potocari faluban kialakított emlékhelyre, ahol szombaton megemlékezést tartanak a srebrenicai mészárlás 20. évfordulóján. A legfiatalabb résztvevő öt, a legidősebb 75 éves – áll az MTI tudósításában. A szombati megemlékezésre mintegy 50 ezer embert várnak.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején ENSZ-oltalom alatt állt, ennek ellenére a boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost és a holland békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el. Őket a következő napokban brutálisan lemészárolták. A vérengzést a Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a II. világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik