Nagyvilág

Egy hónapja várakoznak a határon a menekültek

Bevándorlók Franciaországban (Array)
Bevándorlók Franciaországban (Array)

Bevándorlók több mint ötventagú csoportja vár egy hónapja a Franciaországba való átkelésre az olasz-francia határon levő Ventimigliában, a Corriere della Sera olasz napilap beszámolója szerint.

A többségében afrikai férfiak az olasz-francia határon húzódó tengerparti sziklákon táboroztak le és várnak arra, hogy a franciák engedélyezzék nekik az átkelést.

Az illegális bevándorlók első csoportja – többségükben eritreaiak és szudániak – június 9-én érkezett meg Ventimigliába és számuk pár nap alatt több mint kétszázra nőtt. A francia hatóságok egy hónapja nem engedik át őket a határon.

A Corriere della Serának arról számoltak be, hogy már szinte mindenki megvette a Ventimiglia-Párizs vasúti jegyet, amely 118 euróba (több mint 35 ezer forintba) került, de nem szállnak fel a vonatra, mivel a franciák úgyis leszállítják őket. Akiknek az utóbbi hetekben sikerült valamiképpen mégis átjutnia a határ túloldalára, azt a franciák elfogták és visszatoloncolták az olasz oldalra. Száznyolcvan bevándorlót az olasz Vöröskereszt helyi szálláshelyein fogadtak be.

További 51 ember egy hónap óta a határátkelővel szomszédos tengerparti sziklákon várakozik negyvenhat fokos hőségben – írta az olasz napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik