Nagyvilág

Csád-tó környéki falvakban mészárolt a Boko Haram

boko-haram(210x140).jpg (Array)
boko-haram(210x140).jpg (Array)

Két Csád-tó környéki falura támadt a nigériai Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet, a vérontásban huszonhatan meghaltak - közölték szerdán a csádi hatóságok.

Merom településre múlt szombaton hatoltak be fegyveresek, akik több embernek elvágták a torkát, és elmenekülésük előtt lakóházakat gyújtottak fel. Összesen tizenhárman haltak meg – mondta egy név nélkül nyilatkozó helyi illetékes. Egy nappal később a harcosok Tiszkra településen tevehajcsárok csoportjára támadtak, és közülük tizenháromnak vágták el a torkát, mielőtt a falu vezetőjének testőrei tüzet nyitottak rájuk.

Területeket vesztettek, még több embert öltek

A Boko Haram fokozta a támadásait az utóbbi hetekben, és több száz embert mészárolt le, annak ellenére, hogy a térségbeli országok által indított hadművelet miatt jelentős területeket veszítettek el Nigéria északkeleti részén.
Csád fontos szerepet játszik a szélsőségek elleni hadműveletekben, amelyek révén a szomszédos Nigériában visszaszorították a terrorszervezetet. A Boko Haram vezetője nyár elején megfenyegette az afrikai ország elnökét, hogy megtorolja a katonai beavatkozást.

Emellett a nigériai hatóságok közölték: 44-ről 51-re emelkedett a két, előző vasárnap történt robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma. Az egyik pokolgép egy mecsetben, a másik egy elegáns muzulmán étteremben lépett működésbe a Nigéria középső részén fekvő Jos városában, a zömmel muszlimok lakta északi terület és a főként keresztény vallású déli országrész határán.

A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken is, ezért a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik