Nagyvilág

Amerika évtizedig lehallgatta a német kancellári hivatalt

lehallgatas(210x140).jpg (Array)
lehallgatas(210x140).jpg (Array)

Az NSA nem csupán Angela Merkel német kancellárt és kormányát, hanem elődeit, Gerhard Schrödert és Helmut Kohlt is lehallgatta. Bekérették Amerika berlini nagykövetét.

Évtizedeken keresztül megfigyelte a német kancellári hivatal tevékenységét az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – számolt be szerdán a Süddeutsche Zeitung című német napilap, az NDR és a WDR német televíziók a WikiLeaks kiszivárogtató portál dokumentumaira hivatkozva.

A német sajtóorgánumok – amelyek képviselői az iratok közzététele előtt megtekinthették azok tartalmát – közölték, az NSA nem csupán Angela Merkel német kancellárt és kormányát, hanem elődeit, Gerhard Schrödert és Helmut Kohlt is lehallgatta.
Az amerikai ügynökség kémkedési tevékenységének célpontjait tartalmazó, azóta közzétett listán 56 telefonos elérhetőség található, amelyek közül mintegy kéttucatnyi a Merkel legszűkebb környezetében dolgozók jelenlegi telefonszáma.

Bekérették a nagykövetet

Ezek között megtalálható Beate Baumann, a német kancellári hivatal vezetője és a kormányfő bizalmasa, Peter Altmaier kancelláriaminiszter és Klaus-Dieter Fritsche, a titkosszolgálatok koordinálásáért felelős államtitkár közvetlen munkahelyi telefonszáma is. Merkel pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a parlamenti frakcióvezetője, Volker Kauder ugyancsak felkerült az NSA listájára, amely Ronald Pofalla egykori kancelláriaminiszter jelenleg is működő mobiltelefonszámát is tartalmazza.

Egy héttel ezelőtt derült fény az újabb lehallgatási botrányra, amelynek során kitudódott, hogy az NSA nem csupán Merkel, de jóformán az egész német kormány után kémkedett. Az adatok szerint az amerikai ügynökség a kancellár, illetve a kancellári hivatal mellett a gazdasági, a pénzügy, valamint a mezőgazdasági minisztérium telefonbeszélgetéseit hallgatta le. Az adatokból kitűnt az is, hogy a lehallgatás – amely egy lista szerint mintegy 70 telefonszámra terjedt ki – évekig folyt.
A történtekre reagálva Altmaier bekérette John B. Emersont, az Egyesült Államok berlini nagykövetét a kancellári hivatalba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik